Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служителите в кадастъра излизат на едночасов протест

| обновено на 12.10.22 в 08:22

Служителите в Агенцията по геодезия, картография и кадастър излизат на национален протест. Те ще спрат работa за час – от 10 до 11 ч. 

Работещите в бранша настояват за увеличение на заплатите с поне 20 на сто, като то влезе в сила още от 1 октомври. Също така те искат увеличените средства да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители по съгласуван и одобрен от синдикатите механизъм. 

В системата работят около 400 човека с висока квалификациякато инженери, архитекти и геодезисти, които получават обидно ниски заплати, а голямото текучество на кадри, затруднява нормалното обслужване на гражданите. 

Работещите в Службата по геодезия, картография и кадастър в Пловдив също се присъединяват към колегите си от страната. 

В административната служба в града работят 22 души, като средната заплата, която получават, е 907 лв, обясни Никола Бадев от КТ „Подкрепа“. По думите му имало назначени служители и на минималното за страната възнаграждение – 710 лв. 

"Ежемесечно има по няколко молби за напускане заради заплатите, службата се обезкървява. За 900 лв. няма кой да работи със своята висока квалификация и да бъде лоялен към държавата. Минимумът, с който трябва да се увеличат заплатите ни, е 20 %. Служебното правителство може да приеме постановление на МС и да отпусне едни 600 000 лв., колкото са нужни за увеличението на заплатите ни", коментира пред Радио Пловдив Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна