Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската икономика е на прага на рецесия след изненадващо свиване на БВП през август

Икономиката на Великобритания изглежда ще изпадне в рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната се сви изненадващо през август, което само подчертава предизвикателството пред премиера Лиз Тръс да изпълни обещанията си за ускоряване на икономическия растеж, съобщава Ройтерс.

БВП на Обединеното кралство се понижи през август с 0,3% спрямо юли, когато нарасна с едва 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,2%), докато осредните очаквания бяха за икономическа стагнация (нулев растеж), показват данни на британската официална статистика ONS.

"Икономиката се сви през август с оглед както на спад в производството, така и в сферата на услугите, а низходящата ревизия на растежа през юли предполага, че БВП се е свил през последните три месеца", посочи главният икономист на ONS Грант Фицнър.

През периода юни - август британският БВП се сви с 0,3% - първи спад в тримесечен план от началото на 2021 г., когато икономиката на Великобритания беше подвластна на коронавирусната криза.

"Продължаващото свиване на финансите на домакинствата продължава да натежава върху растежа и вероятно е довело икономиката на Обединеното кралство да навлезе в техническа рецесия през третото тримесечие на тази година", отбеляза Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

Графика на британския БВП на месечна база


С изненадващия спад на БВП през август британската икономика се върна към размера си точно преди началото на Covid пандемията, след като преди тези данни тя беше с 1,1% над нивата от преди коронавирусната пандемия, отбеляза националната статистика ONS.

Индустриалното производство като цяло се понижи през август с 1,8%, докато промишленото производство намаля с 1,6% спрямо юли, като по-голямото от обичайното ниво на поддръжка на петролните и газови съоръжение Северно море също натежа върху британското производство, отбелязвайки спад през август с цели 8,2 на сто.

Сферата на услугите пък се сви през август с 0,1% спрямо месец по-рано. "Редица услуги, насочени към потребителите, изпитват сериозно проблеми, като търговията на дребно, фризьорските салони и хотелиерския бизнес се справят сравнително зле", коментира главният икономист на ONS Грант Фицнър.

Британският БВП през септември вероятно ще отслабне допълнително и в резултат на официалните неработни дни през август за отбелязване на погребението на кралица Елизабет.

Икономиката вероятно ще продължи да се забавя рязко и през следващите месеци, тъй като нарастващата инфлация удря домакинствата и принуждава Английската централна банка да повишава агресивно лихвените проценти, дори когато има икономическа стагнация.

Самуел Томбс, икономист от Pantheon Macroeconomics, каза пред Ройтерс, че около една трета от домакинствата вече нямат значими спестявания и с оглед на факта, че 30% от тях са с ипотека, това вероятно ще доведе до допълнително намаляване на тяхното потребление с оглед на повишаващите се разходи по обслужване на задълженията.

Във вторник Международният валутен фонд прогнозира, че британският БВП ще нарасне през 2023 г. с едва 0,3 на сто, което обаче е по-добро от прогнозите на МВФ за икономическо свиване на Германия и Италия през следващата година, тъй като те усещат пълната сила на съкращенията на доставките на газ от Русия.

Лиз Тръс и британският финансов министър Куази Куартенг обещаха да ускорят икономическия растеж, но техният план за нефинансирани данъчни облекчения предизвика смут на финансовите пазари и повиши очакванията за това колко бързо АЦБ ще се наложи да увеличи лихви и съответно разходите за заемите.

Междувременно Куартенг заяви след слабите данни за БВП, че планът за растеж ще се справи с новите икономически предизвикателства на страната.

"Нашият план за растеж ще отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени, с амбициозни реформи от страна на предлагането и с намаляване на данъците, което ще предизвика растеж на нашата икономика, ще създаде повече добре платени квалифицирани работни места и на свой ред ще повиши стандарта на живот за всички".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени