Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия с първо годишно свиване на вноса от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия регистрира първото си годишно свиване на вноса от Русия в стойностно изражение, тъй като цяла Европа продължава с процеса на диверсифициране на енергийните си доставки.

През август руският внос в Германия в стойностно изражение се понижи с 6,2% спрямо същия месец година по-рано, достигайки 2,7 млрд. евро, показват данни на немската федерална статистика Destatis. Това е в рязък контраст с 80-процентното увеличение на вноса от Русия през март, когато Германия започна да търси и да намира алтернативни източници на енергия.

Високите цени на газа подкрепяха стойността на европейския внос на руска енергия и респективно приходите на Москва, но сега както обемът, така и стойността на този внос от Русия бележат спад.

Като обем германският внос от Русия е намалял с 59 на сто през август, показват още данните на Destatis.

Вносът в Германия на петрол и газ от Русия е намалял като стойност с 12,9% на годишна база до 1,4 млрд. евро и с цели 66% като обем до 1,8 млн. тона, съобщи Федералната статистическа служба.

Вносът на минерални масла (получени директно чрез дестилация от нефта без допълнителна обработка) и на природен газ от Русия е намалял с 12,9% до 1,4 млрд. евро в стойностно изражение и с цели 66,5% до 1,8 млн. тона в обемно изражение. Въпреки това минералното масло и природният газ бяха най-важните стоки, внасяни от Русия. Други важни вносни стоки са коксът и рафинираните петролни продукти (скок със 147,8% до 0,6 млрд. евро) и въглищата (с повишение със 17,9% до 0,2 млрд. евро).

Русия все повече се отрязва като експортен пазар за Германия и за целия ЕС след нахлуването й в Украйна и санкциите, наложени от западните съюзници.

В същото време германският износ за Русия в стойностно изражение е намалял през август с 46% до 1,2 млрд. евро спрямо същия месец на 2021 г., което е контраст с ръст от 42% до 13,3 млрд. евро на износа на Германия за САЩ.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна