Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1200 еднократни помощи за ученици са отпуснати в общините Ямбол,Тунджа и Стралджа

В Старозагорска област се очаква да бъдат подпомогнати над 4 400 ученици

Снимка: БГНЕС

Над 1200 са отпуснатите до момента еднократни помощи за ученици от първи и осми клас в общините Ямбол, Тунджа и Стралджа. Крайният срок за подаване на документите е 15 октомври. 

Над 700 са подадените заявленията от родители на първокласници, а над 500 – на ученици в осми клас, показва справката от Дирекция "Социално подпомагане" в Ямбол. Еднократните помощи са в размер на 300 лева, като сумата се изплаща на две равни части, уточни Светлозар Пехливанов, началник на отдел в дирекцията: 

"Трябва всички да знаят, че при получаването на тази помощ има условия, които могат да доведат до нейното връщане. Трябва детето да не допусне повече от пет и повече не извинени отсъствия от училище, за който и да е месец от учебната година. Ако се допусне такава ситуация помощта се изисква по установения от Административно – процесуалния кодекс ред". 

През миналата учебна година се е стигнало до подобни ситуации подчерта Пехливанов:

"Не мога да кажа колко е точният брой по- малко са за 1 клас и са много повече за еднократната помощ за 8 клас". 

На територията на Старозагорска област към днешна дата най-много са подадените заявления в областния град  - за първокласници те са 1216, а за осми клас са 1137, съобщи Павлина Делчева от "Социално подпомагане" в Стара Загора. 

Крайният срок за подаване на заявления изтича на 15 октомври, но тъй като се пада в почивен ден, е препоръчително документите да бъдат входирани до петък. 

По публикацията работиха: Иван Славов, Дарина Колева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна