Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиева, МВФ: Рискът от глобална рецесия сега е 25%

Пресконференция на управителя на МВФ Кристалина Георгиева на годишната среща на фонда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в четвъртък, че рискът от глобална рецесия сега е 25%, като самите рецесионни рискове "се увеличават в много икономики". Тя добави, че дори в икономиките, където се очаква растежът да остане положителен, той ще "се чувства като рецесия" поради нарастващите цени и свиващи се доходи.

На пресконференция по време на годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон Георгиева подчерта, че световната икономика е засегната от "шокове, които идват един след друг", включително пандемията от Covid-19, войната на Русия в Украйна, климатичната криза и кризата с разходите за живот. Тя предупреди, че в резултат на всичко това несигурността е "изключително висока".

Ръководителят на МВФ призова централните банки да предприемат действия за намаляване на инфлацията, като подчерта, че недостатъчното затягане (повишаване на лихвите) би донесло повече вреда, отколкото самото повишаване на лихвите.

Тя също призова централните банки да съобщават ясно своите действия и подчерта, че паричната и фискалната политики трябва да вървят "ръка за ръка".

Според Кристалина Георгиева икономическото забавяне, причинено от затягането на паричната и лихвена политика, ще доведе до понижаване на цените на суровините, което пък ще отслаби инфлацията. Тя смята, че може да бъде направено много за ограничаване на инфлацията чрез наличните парични инструменти.

Шефът на МВФ изрази увереност, че войната в Украйна ще ускори "зеления преход" въпреки нарасналото през тази година упование на въглищна енергия заради енергийната криза.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна