Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър има нова национална обсерватория

Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната
Снимка: Правителствена пресслужба на Кипър

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на официална церемония от президента Никос Христодулидис.

Националната обсерватория в планината Тродос е най-значимата част от завършилия проект за астронаблюдение и популяризиране на геопарковете в Източното Средиземноморие („Geostars“), в който участват Кипър и Гърция. 85% от финансирането му е от Европейския съюз, а общите разходи на петте кипърски партньори в обсерваторията възлизат на 1,7 млн. евро.

С модерното си оборудване и двата телескопа, които са сред най-съвременните в средиземноморския регион, новият звезден център става база за широки научни наблюдения и изследвания на Космоса. Очаква се той да даде тласък на астротуризма, предлагайки нови изживявания за посетителите, и да утвърди средиземноморския остров като специална туристическа дестинация.

Обсерваторията ще допринесе за изпълнението на Националната космическа стратегия 2022-2027 г. и за развитието на космическия сектор, който е нововъзникващ приоритет за Кипър в областта на научните изследвания и технологиите, заяви президентът Никос Христодулидис при откриването й.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени