Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма съгласие да бъде поканен Зеленски да направи обръщение в първия ден на 48-ото НС

| обновено на 14.10.22 в 18:08
Володимир Зеленски
Снимка: REUTERS

Парламентарно представените формации не постигнаха съгласие да поканят украинския президент Володимир Зеленски да направи обръщение в първия ден на 48-ото НС. Това стана ясно след продължилата повече от час среща в парламента.

На инициираната от ГЕРБ среща се явиха само още три от представените в парламента формации: "Продължаваме  промяната", "Демократична България" и ДПС. БСП, "Възраждане" и "Български възход" отказаха да присъстват със сходни аргументи, а именно, че България има много по-важни и неотложни проблеми.

Все пак на днешната среща е била постигната договорка на първия председателски съвет въпросът за изслушване на Володимир Зеленски да бъде поставен отново.

След срещата зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов заяви:

"Ако бяха поканили украинския президент Зеленски на първото парламентарно заседание, това щеше да покаже ангажираността и отговорността на българския парламент към сериозната геополитическа ситуация, към войната и средата, която ни заобикаля. ДБ и ПП нямаха сериозни аргументи защо да не поканим президента Зеленски".

От своя страна Никола Минчев от "Продължаваме промяната" посочи:

"Ние желаем да бъде изслушаме г-н Зеленски в българския парламент, но считаме, че първото тържествено церемониално заседание не е подходящото време да го чуем в Народното събрание".

От ГЕРБ съобщиха, че са предложили на ДБ да внесат съвместно проекта за решение за оказване на военна помощ на Украйна, но от "Демократична България" отказват. Надежда Йорданова от ДБ беше категорична, че ще го внесат самостоятелно, защото това е тяхно предизборно обещание.

Присъствалите на днешната среща не приемат критиките на президент Румен Радев, че обсъждането кого да поканят на учредителното заседание е "унизително" и че се "надпреварват в загърбването на истинските проблеми на България".

Никола Минчев не сподели критиките на президента Радев:

"Не, не ги споделям - за г-жа Митрофанова, за присъствието ѝ на първото заседание е от интерес изобщо на достойнството на българската държава и затова категорично не е страничен въпроса за обществото".

Надежда Йорданова ДБ каза след края на срещата:

"ДБ държи във фокуса на своите политики и проблемите на българите. Възражението г-жа Митрофанова да бъде на тържественото заседание на НС не е въпрос на избягване на проблемите на хората, а напротив - въпрос на достойнство на българския народ".

От ДПС пък демонстрираха оптимизъм, като Сезгин Мехмед отбеляза:

"Радваме се, че най-накрая вече в България имаме твърдо ориентирано евроатлантическо общество. Надяваме се, че в скоро време ще започнем да решаваме истинските проблеми на хората".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов дойде след срещата пред парламента, за да обясни защо не е влязъл вътре'

"Хората ни питат всъщност до кога ще се занимаваме с проблемите на Украйна и кога ще започнем да се занимаваме с проблемите на България. новите избори са най-закономерния изход от тази политическа криза, която започна веднага след изборите".

Днес от ДБ и ПП потвърдиха, че не преговарят и няма да преговарят за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени