Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев съобщи за руска атака с дронове-камикадзе

Военни в центъра на Киев, 10 март 2022 г.
Снимка: УНИАН

Две експлозии са се чули рано тази сутрин в украинската столица Киев, предаде АФП. Това става седмица след руските удари срещу града. Малко преди взривовете са прозвучали сирени за въздушна опасност.

Украинската столица Киев беше ударена от дронове-камикадзе, написа в Телеграм Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. 

"Руснаците смятат, че това ще им помогне, но тези действия приличат на агония", каза още Ермак.

Три експлозии са се чули в украинската столица между 6.30 и 7.00 часа тази сутрин. Малко преди тях са се включили сирените за въздушна тревога.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че са пострадали няколко жилищни сгради и на мястото работят спасителни екипи. По-късно Кличко съобщи и за още два взрива в централния Шевченковски район.
Голям пожар е избухнал в енергийно съоръжение в района на Днепропетровск в Украйна след удар на ракета през нощта. Губернаторът на региона Валентин Резниченко, съобщи, че противовъздушната отбрана е успяла да унищожи три вражески ракети.
По-рано украинският президент заяви, че се водят интензивни боевете около градовете Соледар и Бахмут в Донбас.

"Русия отново удари Сумска област. Противникът е поразил инфраструктурни обекти. Вече е известно, че в резултат на вражеската атака има пострадали хора", съобщи на страницата си в Телеграм председателят на Сумската областна държавна администрация Дмитрий Живицки.

Снощи руски дронове камикадзе са ударили резервоари със слънчогледово олио в един от терминалите на украинския пристанищен град Николаев.

"Цяла нощ и цяла сутрин врагът тероризира цивилното население", каза украинският президент Володимир Зеленски, но подчерта, че нападенията с дронове и ракети на Русия няма да "сломят" украинците.

На 10 октомври руски ракети се изсипаха над Киев и други украински градове в най-голямата вълна от удари за последните месеци. Атаките убиха 19 души и раниха 105 други, предизвиквайки международни критики.

На следващия ден, 11 октомври, Москва предприе нови удари в по-малък мащаб срещу енергийна инфраструктура в Западна Украйна, далеч от фронта. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна