Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложил нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права

Европейският съюз обяви в понеделник, че е наложил нови санкции срещу Иран заради предполагаеми нарушения на човешките права в страната.

Новите мерки са насочени срещу 11 физически лица и четири организации, включително т.нар. Иранската морална полиция и правоприлагащите сили.

ЕС отбеляза в Официален вестник на Европейския съюз, че последните санкции са въведени в отговор на "широко разпространеното и непропорционално използване на сила" от Техеран срещу "ненасилствени протестиращи", както и решението на Иран "да ограничи строго достъпа до интернет и да блокира платформите за незабавни съобщения".

Единният блок добави, че отговорните за смъртта на 22-годишната Махса Амини, която предизвика избухването на протести в цялата страна, "трябва да бъдат подведени под отговорност".

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан нарече санкциите на ЕС срещу страната му "неконструктивен акт на грешна преценка".

"Вървейки по изтъркания път на неефективни санкции, днес ЕС прие допълнителни излишни санкции срещу ирански лица. Това е неконструктивен акт поради погрешна преценка, основан на широко разпространена дезинформация. Бунтовете и вандализмът не се толерират никъде; Иран не е изключение“, каза Амир Абдолахиан.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна