Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Германските ядрени електроцентрали ще останат да работят до средата на април 2023 г.

Олаф Шолц. канцлер на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц нареди в понеделник продължаване на дейността на останалите три ядрени централи в страната поне до 15 април 2023 г., съобщава Ройтерс.

Кабинетът на Шолц потвърди решението му и че той е информирал министъра на икономиката и климата Роберт Хабек, министъра на финансите Кристиан Линднер и министъра на околната среда Щефи Лемке за решението си в писмо, което им е изпратил.

"В жизненоважен интерес на нашата страна и нейната икономика е да запазим всички мощности за производство на енергия през тази зима. Канцлерът вече внесе яснота по този важен въпрос", посочи Линднер в изявление за медиите.

Германия планираше да завърши поетапното спиране на ядрената си енергия до края на тази година, но сривът на енергийните доставки от Русия поради войната в Украйна накара правителството да остави две атомни централи в режим на готовност.

Освен атомните електроцентрали Isar II и Neckarwestheim II, които вече са включени в проектозакона, министърът на финансите Кристиан Линднер настоя третата централа, Emsland, да остане в експлоатация до пролетта на 2023 г., като министърът на икономиката Хабек, чиято партия на Зелените е исторически анти- ядрено настроена, се съгласи.

Шолц също поиска от министерствата да представят "амбициозен" закон за повишаване на енергийната ефективност и да въведат в закон споразумение за постепенно премахване на въглищната енергия до 2030 г.

Линднер приветства искането на канцлера, като каза, че правната рамка може да бъде създадена незабавно.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени