Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън ще обяви нови продажби на петрол от резервите на САЩ, за да предотврати ценови скок

Президентът на САЩ Джо Байдън, 7 август 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън ще обяви в сряда план за продажба до края на годината на последната част от освободения от него петрол от стратегическите резерви на САЩ и ще представи подробна стратегия за попълване на запасите, когато цените паднат, заявиха служители на администрацията на Белия дом, цитирани от Ройтерс.

Планът има за цел да добави достатъчно предлагане на петролните пазари, за да се предотвратят скокове на цените на черното злато, които биха могли да навредят на потребителите и бизнеса, като същевременно гарантира на националните петролно сондажи, че правителството ще излезе на пазара като купувач, ако цените паднат твърде ниско.

Усилията на Байдън да използва федералните правомощия, за да балансира петролния пазар в САЩ, подчертават доколко войната в Украйна и необузданата инфлация преобърнаха плановете на президента, който встъпи в длъжност, обещавайки да ограничи петролната индустрия и да придвижи страната бързо към бъдеще, освободено от изкопаемите горива.

Очакваното днес решене също така показва желанието на администрацията на Белия дом да задържи инфлацията под контрол, особено в седмиците преди междинните избори в САЩ през ноември, на които Демократическата партия на Байдън се надява да запазят контрола си над Конгреса.

По-рано тази година Байдън реши да продаде 180 милиона барела от стратегическия петролен резерв (SPR) на САЩ, за да се пребори с потенциална криза с доставките, предизвикана от санкциите срещу богатата на петрол Русия след февруарската й инвазия в Украйна. Въпреки че първоначалният план беше тези продажби да бъдат прекратени през ноември, продажбите бяха по-бавни от очакваното през лятото и около 15 милиона барела останаха непродадени. Те ще бъдат обявени за наддаване за доставка през декември, каза високопоставен служител на администрацията, а при необходимост може да бъде осигурен и допълнителен петрол.

"Ще се следи внимателно днешното изявление на президента, като можем да видим допълнително предоставяне на петрола от държавните стратегически резерви", заяви пред CNN старши енергийният съветник на Белия Дом - Амос Хохщайн и допълни: "Президентът също така ще обяви, че ще попълним обратно стратегическите петролни резерви".

Байдън ще изложи план за попълване на резерва за спешни случаи през следващите години, но само при цени от или под диапазона от 67 до 72 долара за барел за американския лек суров петрол WTI, който е петролен бенчмарк в САЩ, посочи още високопоставеният служител на администрацията.

"Няма непосредствена заплаха от петролен колапс", отбеляза малко по-късно Хохщайн пред бизнес телевизия CNBC.

Надеждата на Байдън е да изпрати сигнал както към потребителите, така и към петролните производители.

"Той призовава частния сектор в Съединените щати да направи две неща. Едното е да приеме този сигнал и да увеличи производството, да увеличи инвестициите, и второто е да се увери, че докато реализират вземат тези печалби, те ще продължават да дават на потребителя подходящата цена", каза Хохщайн.

През последните седмици петролната индустрия стана все по-загрижена, че администрацията може да предприеме драстичната стъпка за забрана или ограничаване на износа на бензин или дизел, за да помогне за възстановяване на намаляващите запаси в САЩ. В тази връзка те призоваха администрацията да премахне подобна опция като възможност, ход, който служителите на Белия дом не желаят да направят.

"Държим всички инструменти на масата, знаете, всичко, което потенциално би могло да помогне за осигуряване на стабилни вътрешни доставки", каза Хохщайн.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени