Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Кашай иска съдиите да уеднаквят критериите си

Виктор Кашай
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съдийската комисия на БФС Виктор Кашай поиска от българските съдии да уеднаквят критериите си за това кое е нарушение на терена и кое не е, а също така и обеща евентуални промени през зимата.

Кашай даде пресконференция съвместно с отговорника за ВАР проекта в България Петър Петров. Другата му задача на Кашай е да помогне на съдиите да прецизират и нарушенията, защото прекалено честото маркиране на фаул накъсва играта, което е противопоказно в Европа.

"Инструкциите към съдиите са ясни. Те идват от УЕФА и ние се стараем да ги прилагаме в България. Футболът е контактен спорт, сами разбирате как не всеки контакт е нарушение. В българското първенство футболистите обичат да падат за нищо. Специално за мача Арда – Септември, това не е контакт за фаул, респективно дузпа. Същото е и в мача Лудогорец – ЦСКА София, при претенциите на домакините  за сблъсъка между Амос Юга и Бърнард Текпетей.  Това е игра тяло в тяло и съдията Георги Кабаков правилно не дава дузпа", учуден е Виктор Кашай след като е показал пред журналистите видеоклипове от двете ситуации.

"Виждате, че такива съприкосновения в Шампионската лига не се отсъждат. Гледате мачовете. Точно това искаме да приложим в България. През последния уикенд гледах мач от българското първенство и имаше 40 нарушения. Ако в един мач има 40 нарушения, къде е футболът?", недоумява унгарецът.

"За срещата Берое – Локомотив (Пловдив) какво да кажа? Футболистът в бяла фланелка (от Локомотив) само чака контакт, за да падне. То има контакт, но не е фаул. И хората от ВАР правилно подсказаха, че не е дузпа. Съдията трябва да стопира желанието на футболистите да падат лесно в наказателното поле. За мача Арда – Славия – е дузпа, за съжаление ВАР-съдията прекалено дълго мисли и след това решението му е напълно погрешно, с което влияе на решението на съдията на терена".

Друг проблем, който Кашай открои, е липсата на еднакъв критерий. Според него някои арбитри имат различни с други свои колеги виждания за груба и непозволена игра. Много съдии обаче нямат нужните качества да ръководят мачове в елита и това покачва процента на грешките. Именно това е и целта пред него – постепенно подмяна на арбитрите. Поради сходни причини няма и много български съдии в Европа, като единствено Георги Кабаков е интересен за УЕФА и му дава мачове в клубните турнири и на националните отбори.

"За някои съдии едно положение е нарушение, за други не е. Но има и съдии, които не могат да поддържат високо ниво. Обсъждаме възможността такива съдии да бъдат премесени във втора лига или да не работят като ВАР-съдии. 33-ма съдии са обучени като ВАР-арбитри, но не всички те работят като такива. И това е защото нямат опита и реакциите да работят в еfbet Лига. Ще продължим да стесняваме кръга от ВАР съдии докато стигнем до крайния резултат да имаме само висококвалифицирани ВАР-съдии", обясни процеса на селектиране на арбитрите Виктор Кашай.

Също така той добави, че е възможно да бъдат направени промени в ранглистата на Първа лига, но след края на сезона.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна