Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Деня на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2022 г.

Проф. д-р Иво Петров получи приза "Лекар на годината"

Президентът Румен Радев връчи престижното отличие на спасителят на сърца

Снимка: БГНЕС

Без ефективно и иновативно здравеопазване, което да задържи младите лекари да работят в България, страната ни не може да изпълни нито една амбициозна национална цел. Това посочи президентът Румен Радев при участието си в церемонията по връчване на наградите "Лекар на годината". Държавният глава припомни, че в Плана за възстановяване на България са заложени средства за проекта за Спешна помощ по въздуха:

"Така че от спешната помощ да могат хората по най-краткия начин в златния час там, на място да получат това обслужване на най-високо съвременно ниво. Да имаме над 350, те са заложени в плана, амбулатории за доболнична помощ, така че в най-отдалечените и малки населени места държавата да се върне във ваше лице. Медицината, докторите да бъдат там. А това означава лекари, млади, квалифицирани, означава телемедицина, означава дистанционна диагностика и много неща, за които ние трябва сега да мислим", каза президентът Румен Радев при участието си в церемонията по връчване на наградите "Лекар на годината".

Призът тази година получи първият инвазивен кардиолог в България проф. д-р Иво Петров.

При получаването на наградата проф. Петров заяви, че днешният празник - на Св. Иван Рилски, е от най-светлите за българските медици:

"Всички ние, когато упражняваме нашата професия, с поне частица от нашата отдаденост наподобяваме поне малко именно него - Светията, който изцелявал със силата на духа си, със силата на своята вяра и ние ако нямаме вяра в такива трудни времена, не бихме могли да успеем".

Проф. д-р Иво Петров е кардиолог, визионер, общественик, спасител на сърца и хиляди човешки животи.  Носителят на приза Лекар на годината за 2022 година има четири специалности - вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология и ангиология. Той е първият инвазивен кардиолог в света, който имплантира ендопротеза на дете с аортна дисекация. Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт у нас. Пионер в имплантирането на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето.


Извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална инсуфициенция. Идеолог и председател на Национален съвет по кардиопулмонална ресусцитация. Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината“ е основен инициатор за създаване и приемане на Национална стратегия за обучение на населението за даване на първа помощ от случайни свидетели при пациенти със сърдечен арест. По негова идея, Столична община стартира проект за инсталиране на автоматични външни дефибрилатори във всички институции, където се събират повече хора. До момента са инсталирани 5 в метрото, а преди дни проф. Петров връчи на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков автоматичен външен дефибрилатор.

Лекарската гилдия отличи със специално отличие двама млади лекари, които това лято при кошмарен инцидент на АМ „Тракия“ със сръбски автобус, пълен с деца, помогнаха самоотвержено и не допуснаха да има жертви. Омбудсманът проф. Диана Ковачева връчи специално отличие „За висок професионализъм и доблест“ на д-р Антон Елкин – съдов хирург в болница „Тракия“ гр. Стара Загора. Другият отличен д-р Христо Стефанов, който живее и работи в Норвегия, ще получи наградата в навечерието на Коледните празници.

Лекар на годината 2022

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поздрави гостите на церемонията и цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите,  продължават да отстоявате професията и да работят упорито. Д-р Маджаров връчи наградите на младите надежди в категорията „Ти си нашето бъдеще“. Носителите за 2022 година са: 

1.  Д-р Петя Баликова  

2.  Д-р Божидар Христов 

3.  Д-р Калоян Чилингиров  

4.  Д-р Мартин Мартинов 

5.  Д-р Славяна Ушева 

6.  Д-р Преслав Петков  

7.  Д-р Мариела Василева-Славeва  

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев награди отличените в категорията за “Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“. Това са: 

1.  Доц. Илко Плачков, д.м. 

2.  Д-р Георги Сакакушев 

3.  Акад. Тройчо Троев, д.м.н. 

Петима са носителите на приза “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“ , а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС.  

1.  Доц. Петко Карагьозов, д.м. 

2.  Доц. Борислав Чаушев, д.м. 

3.  Проф. Благой Маринов, д.м. 

4.  Полк. проф. Даниел Костов 

5.  Доц. Теодор Атанасов 

Зам.-председателят на БЛС д-рНиколай Брънзалов отличи победителите в категорията  “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“.  

1.  Проф. Димитричка Близнакова, д.м. 

2.  Доц. Ивелин Такоров, д.м. 

3.  Проф. Диляна Вичева, д.м. 

4.  Проф. Константин Чернев, д.м.н. 

5.  Д-р Николай Мойнов 

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на: 

1.  РЛК Кърджали – д-р Димитър Ковачев 

2.  РЛК Търговище – д-р Тихомир Папуров 

3.  РЛК Добрич – д-р Искрен Димитров 

4.  РЛК Габрово – д-р Недка Радкова-Дечева 

5.  РЛК Враца – д-р Петя Йорданова 

6.  РЛК Монтана – д-р Малвина Петрова 

Тази година ръководството на Български лекарски съюз реши да прегърне една от най-благородните каузи у нас - „Българската Коледа“ и призова всички гости и участници в церемонията да се включат в благотворителната инициатива. В залите на Националния исторически музeй бяха обознaчени местата за дарения,  а за благородния дарителски жест бяха дадени специално изработени значки на Български лекарски съюз. 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- президент на Р България, проф. Диана Ковачева - Омбудсман на Р България,д-р Асен Меджидиев- служебен министър на здравеопазването,Дончо Барбалов – зам.- кмет на София. На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината“, представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!