Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 акта за сондажи в местността „Поляните“ край Синеморец

| обновено на 20.10.22 в 14:08
5
Снимка: Даниела Костадинова

4 акта ще бъдат наложени от Регионалната екоинспекция в Бургас на собственици на вили в местността „Поляните“ край Синеморец.

2 проверки са извършени по сигнали на екозащитници. На място екоинспекторите са установили дори работеща сондажна машина. Освен липсата на необходимите документи за извършването на сондажни дейности, екоинспекторите констатират, че сондажите попадат в защитена местност и защитени зони. 

Административно-наказателна процедура за установените нарушения започва Регионалната екоинспекция в Бургас, каза главен експерт Елена Паспалева.

"Сондажният изкоп завършва с PVC тръба изведена над терена. В съседен имот също са установи аналогично сондажно съоръжение. Издадено е предписание по закона за защитените територии на собствениците на имота да преустановят извършваните дейности в границите на природния парк." 

4 години продължават споровете между екологични организации и собственици на имоти дали строителството в местността „Поляните“ край Синеморец е законно.

Арх. Добромир Добрев е собственик на една от вилите, пред които има установени сондажи. По думите му сондажни дейности пред неговия имот се извършват от 4 -5 години.

"Сондажът е за вода, не е за петрол или газ. Разбира се, че имам разрешение. Аз по този начин съм получил строително разрешение. Там няма централен водопровод, имам право да си направя сондаж, да си извадя вода."

Предвидените глоби за извършените нарушения за физически лица са от 200 до 20 000 лв, а за юридически - от 5 000 до 500 000 лв. 

Подробности в звуковия файл.

По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна