Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите осъдиха най-категорично безразборните ракетни удари на Русия и атаките с дронове в Украйна

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери приеха заключения за Украйна, в които осъждат възможно най-категорично безразборните ракетни удари на Русия и атаките с дронове по цивилни граждани и критична инфраструктура.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че се обмисля и санкционен пратеник за трети страни, които подкопават наложените от ЕС ограничения срещу Русия.

В приетия документ държавните и правителствени ръководители заклеймяват действията на Русия в ядрената централа в Запорожие и подчертават подкрепата на ЕС за усилията на Международната агенция за атомна енергия да поддържа безопасността и сигурността й.

"Украйна упражнява неотменното си право на самоотбрана срещу руската агресия и има право да освободи и възстанови пълен контрол върху окупираните територии в рамките на международно признатите си граници", се казва още в заключенията. В тях се припомня твърдия ангажимент на ЕС да държи Русия и нейните съучастници отговорни за действията им, както и подкрепата на разследванията на прокурора от Международния криминален съд в тази насока. Общността остава в готовност бързо да приеме нови санкции срещу Беларус заради нейното съучастничество в инвазията.

Фон дер Лайен заяви, че Украйна се нуждае от около 3 до 4 милиарда евро на месец, за да покрие основните си нужди. Тя обяви, че Европейският съюз ще предоставя около 1,5 милиарда евро на месец или общо 18 милиарда евро през 2023 г., докато останалите средства ще идват от Съединените щати и финансовите институции.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази безпокойство от подкопаването на санкциите от трети страни:

"Ние много ясно сме заявили, че няма да толерираме такова подкопаване. Предвиждаме също да назначим и пратеник за санкциите, защото опитът ни показва, че това много помага - когато той бъде изпратен, например, в трети страни и ясно заяви какво наблюдаваме".

Лидерите на ЕС заклеймяват и военната помощ, която Иран оказва на Русия и приветстват в тази връзка наложените вчера санкции на страната.

По отношение на Китай, фон дер Лайен каза:

"Трябва много да внимаваме, когато става дума за зависимости, но вече си научихме трудния урок от зависимостта от изкопаеми горива от Русия".

Според нея китайският президент Си Цзинпин продължава "напористия и самостоятелен курс на Пекин" и се стреми да увеличи влиянието на Китай в Югоизточна Азия и в световен мащаб.

Тя предупреди, че ЕС трябва да бъде "много бдителен", когато става дума за зависимост от Китай, особено в търговията с технологии и суровини.

Фон дер Лайен повтори, че блокът трябва да засили собствения си капацитет и да се диверсифицира към надеждни доставчици.

Същевременно лидерите предвиждат сътрудничество с Китай в области като климатичните промени и здравеопазването.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени