Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въздушна тревога в цяла Украйна, руски удари в редица области

| обновено на 22.10.22 в 15:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 10 руски ракети са поразили критична инфраструктура в различни части на Украйна днес, съобщиха от украинските военновъздушни сили. В няколко региона са пострадали енергийни съоръжения и има прекъсване в електрозахранването. 

От командването на украинските военновъздушни сили съобщиха, че към Украйна са били изстреляни 33 ракети, от които 18 са били свалени. Според националният енергиен оператор "Укренерго" степента на щетите е съизмерима или дори надхвърля последствията от атаките между 10 и 12 октомври, когато беше първата вълна от удари по украинската енергийна система. Министърът на енергетиката заяви, че от 10 октомври са били засегнати най-малко половината от инсталациите, осигуряващи топлина, щетите са за милиарди долари, но не всички захранващи блокове са спрели да работят напълно.

От своя страна Русия обвинява Украйна в ракетни удари по язовира Нова Каховка, но според украинските власти Москва планира да го взриви и да обвини Киев. Никоя от двете страни не е представила доказателства за твърденията си, отбелязва Ройтрес. Руското министерство на отбраната също така заяви, че силите му са отблъснали опити за украински офанзиви в източните региони Луганск и Донецк и в южния Херсон. Бил е поразен и завод в Харков, където са се произвеждали части за украински противокорабни ракети.

Президентът Володимир Зеленски обяви по-рано, че повече от 150 кораба са в очакване да изнесат украинско зърно, но Русия умишлено забавя отпътуването им:

"Правото на храна и на живот без глад са основни права за абсолютно всеки човек на земята. По тази причина руските опити за влошаване на кризата с храните са също и агресия срещу всеки човек по света"

Постоянният представител на Украйна в ООН Сергей Кислица се обяви за продължаване на Черноморската инициатива за зърното и след 22 ноември, когато изтича 120-дневният срок на действието й.

Русия настоя за незабавна и адекватна реакция от Обединените нации на обстрела на Антоновския мост в Херсон от украинските въоръжени сили, при който загинаха четирима души.

Руските сили се подготвят за улични боеве в Херсон, след като много от жителите му го напуснаха, съобщават от Генералния щаб на украинската армия. Украинските военни призоваха народа на Беларус да не участва в "мръсната война" срещу Украйна, след като наблюдатели предупредиха за повишена военна активност в района на беларуския град Гомел, недалеч от украинската граница.

В някои части на Украйна потреблението на електричество е намалено с до 20 процента, заявиха от националния енергиен оператор "Укренерго" пред Франс прес. От компанията изразяват благодарност на хората, които са намалили консумацията вкъщи, както и на фирмите, които: "правят същото в офисите и на работните места". Уточнява се, че доброволното съкращаване на енергийното потребление варира от 5 до 20% в различните части на Украйна.

От "Укренерго" обаче уточняват, че въпреки това, в някои части на страната, където има най-сериозни щети по енергийната инфраструктура, ще се наложат "принудителни ограничения". Руските сили осъществяваха поредица от удари срещу украински енергийни цели през последните дни, като последните атаки бяха тази сутрин. "Укренерго" е организирала 70 екипа за възстановяване, в които участват около 1000 специалисти и повторното пускане на тока отнема, в зависимост от щетите, от няколко часа до един ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна