Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът Пеканов: България трябва да е в Еврозоната

Атанас Пеканов
Снимка: БГНЕС

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - първи януари 2024-а година. Това написа във "Фейсбук" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Според него членството в Еврозоната трябва да стане стратегическа цел.

„В 21-и век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество с останалите европейски държави. Необходимо е да бъдем част от големите съюзи, да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да взимаме решенията, вместо само да прилагаме чужди“, пише Атанас Пеканов.  

За една малка отворена икономика, която иначе само се лъкатуши по течението на глобалната икономика, влизането във втората най-използвана валута в света може да служи като котва на стабилността, смята още вицепремиерът.

„Това има своите безспорни позитиви, сред които увеличаване на сигурността чрез засилване на надзора, стимулиране на експортните сектори и на туризма, пълен достъп до финансовите пазари и глобалната финансова инфраструктура, отпадане на трансакционните такси, изсветляване на доходите, повишаване на кредитния рейтинг и съответно намаляване на лихвите по държавния дълг. Това не е маловажно, защото има пряко отражение върху държавните ни разходи - милиони левове на година, които плащаме на международните банки в по-високи лихви, могат да се вложат в здравеопазване и образование“, посочва в публикацията си Атанас Пеканов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени