Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връща ли се хартиената бюлетина

Снимка: Ани Петрова

Връщането на хартиената бюлетина в изборния процес среща подкрепата на политически сили в Народното събрание, които на практика оформят парламентарно мнозинство. От ГЕРБ отново потвърдиха, че позицията им е за осигуряване на избор дали да се гласува с машина или с хартиена бюлетина.

Даниел Митов посочи:

"Въвеждането на машинно гласуване на практика лиши част от българските граждани от правото им на глас. А това е въвеждане на неформален избирателен ценз, което противоречи на всички международни стандарти за провеждане на честни и нормални избори".
 
Хамид Хамид от ДПС изтъкна позицията на Движението да подкрепят връщането на хартиената с аргумента:

"Тук не е въпросът в хартиената бюлетина или не. Тук е въпроса в доверието на прилагането на машините в този им вариант. Ние нямаме доверие в тези машини, защото те, вместо да създават сигурност в изборния процес доверие, те правят машинации".

БСП вече внесе промени в Изборния кодекс за гласуване и с хартиена бюлетина.

Останалите политически сили обаче се противопоставят на подобно изменение.

Христо Иванов от "Демократична България" изрази безпокойство, ако се стигне до ревизия на изборното законодателство в тази част:

"Това е нещо, което очевидно обединява тези, които застанаха зад г-н Рашидов и нас много ни безпокои, защото - първо всички тези постоянни експерименти с начина на гласуване, няма как да работят за утвърждаване на българската демокрация и изборните права. Второ - аргументите без доказателства, че машините били манипулирани, доказателства ние не сме видяли".

Лидерът на "Български възход“ Стефан Янев опроверга, че е част от т.нар. коалиция за "хартиената бюлетина“:

"Ние сме за запазване на машинното гласуване, дори напротив, за отваряне на възможността за т.нар. електронно гласуване".

"Продължаваме промяната" и "Възраждане" също  категорично отхвърлят връщането на хартиените бюлетини. А президентът Румен Радев предупреди, че по този начин ще се увеличи недействителният вот.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна