Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците обсъждат ул. „Иван Вазов" да стане пешеходна зона

Проектът за превръщането на емблематичната улица „Иван Вазов“ в пешеходна зона бе предложен за обсъждане на общинските съветници на днешната сесия.

Мащабният проект за реконструкция на улицата бе представен от главния архитект на общината Димитър Ахрянов. В проекта на първо място се залага по повечето улици в т.нар. „Тютюнев град“ да има цялостна реконструкция на пътни и тротоарни настилки, заедно с подменени елементи от градското обзавеждане.

Ахрянов припомни, че улица „Иван Вазов“ е паметник на парковото изкуство и трябва да се съхрани максимално облика на средата. Основното на новия проект е, че се увеличава значително пешеходната схема в Пловдив. 

Факт е, че Пловдив разполага с най-дългата пешеходна зона в Европа. Арх. Ахрянов припомни, че паважната настилка е била поставена още от 30-те години на XX век.

Предстои да се реши кои сгради от улица „Иван Вазов“ се нуждаят от пряк автомобилен достъп, за да се премине към реконструкцията.

Общественото представяне е било още през 2020 година, като проектът е преработен и има новости. Между ул. „Авксентий Велешки“ и гарата ще има по-ниско ниво, като 12 метровата зона на пътното платно е намалена наполовина за автомобили и останалата част е за пешеходно и велодвижение.

Съветниците напомниха, че на улицата има две училища и там децата са водени и взимани от родителите с автомобили. "За тях ще има достъп от съседните улици и няма да се пречи на проекта за пешеходна зона", каза Ахрянов.

Владимир Темелков от „Съюз за Пловдив“ каза, че  ще внесат след разговори с кмета Здравко Димитров, предложението на сесия, което да касае превръщане на ул. „Иван Вазов“ в пешеходна зона. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна