Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: САЩ ще предоставят на Украйна първите ПВО системи NASAMS през ноември

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън потвърди в изявление в петък, че Вашингтон ще изпрати пореден пакет военна помощ на Украйна на стойност 275 милиона долара, включително оръжия, боеприпаси и оборудване от запасите на американското министерството на отбраната.

Той добави, че САЩ ще се опитат да предоставят първоначално две системи за противовъздушна отбрана NASAMS през следващия месец, предаде Ройтерс.

ПВО система NASAMS

"Ние работим, за да предоставим на Украйна способностите за противовъздушна отбрана, от които се нуждае, с две първоначални осигурени от САЩ ПВО системи NASAMS, готови за доставка в Украйна следващия месец, и работим със съюзниците и партньорите, за да позволим доставката на техни собствени системи за противовъздушна отбрана на Украйна", посочи Блинкън.

Американският държавен секретар коментира още, че способностите, които Вашингтон предоставя на Украйна, "са внимателно калибрирани, за да направят най-голяма разлика на бойното поле".

"С новото въоръжение общата военна помощ на САЩ за Украйна ще достигне до безпрецедентно ниво от над 18,5 милиарда долара от началото на настоящата администрация на Белия дом", подчерта Блинкън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна