Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна получава усъвършенствани ПВО системи NASAMS от САЩ

ПВО система NASAMS
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна трябва да получи първата си партида системи за противовъздушна отбрана Nasams от САЩ, докато страната се опитва да отблъсне руските ракетни атаки срещу енергийната си инфраструктура, съобщава "Файненшъл таймс".

NASAMS, известна още като "Национална усъвършенствана ракетна система земя-въздух", е наземна ракетна технология за противовъздушна отбрана, разработена от норвежката компания Kongsberg Defense & Aerospace и базираната в САЩ Raytheon. Това е най-усъвършенстваната система за противовъздушна отбрана, предоставена на Украйна досега.

Главният изпълнителен директор на Raytheon Грег Хейс каза вчера пред бизнес телевизия  CNBC, че неговата компания е доставила първите две ПВО системи NASAMS, предназначени за Украйна.

"Току-що доставихме две системи NASAMS. Доставихме две от тях на правителството преди няколко седмици. Днес те се инсталират в Украйна“, каза Хейс.

"Това е система за противовъздушна отбрана с малък обсег и може да свали всичко в небето - от дронове до балистични ракети и до изтребители“, добави той.

В сряда началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Йермак пусна в "Туитър" емотикон на ракета, докато във вторник написа: "Скоро ще има добри новини".

Украйна настоява за натовски системи, които да защитават нейното небе, тъй като запасите от системите от ерата на Съветския съюз се изчерпват заради безмилостните руски удари с крилати ракети и безпилотни самолети камикадзе, за които се смята, че са ирански.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер също обеща по-нататъшна подкрепа за Украйна, особено в областта на въздушната отбрана, по време на изненадващата си визита в Киев във вторник, първото му посещение, откакто Русия нахлу в страната на 24 февруари.

"Моето послание към украинците е: "Ние не само заставаме на ваша страна, но и ще продължим да подкрепяме Украйна икономически, политически, а също и военно“, каза Щайнмайер пред репортери при пристигането си вчера с влак в Киев.

"Това, което има значение сега, е да помогнем да защитим украинците от въздушни атаки, доколкото е възможно“, добави той, отбелязвайки, че Германия се е превърнала в един от най-големите доставчици на оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна през последните месеци.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна