Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дейли телеграф": Великобритания ще подпомага Албания с милиони, за да спре емигрантите

Британските гранични сили возят мигранти, открити в Ламанша, 22 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания ще даде на Албания милиони, за да подпомогне държавата и да спре мигрантите, които искат да я напуснат, гласи заглавието на уводна статия в съботния брой на вестник "Дейли телеграф".

Пари на данъкоплатците ще бъдат похарчени за инфраструктурни схеми в балканската държава в рамките на усилията да се възпрат младите хора да бягат и да прекосяват Ламанша на път за Великобритания, съобщава "Дейли телеграф".

Сред проектите са голям язовир с водноелектрическа централа, индустриални паркове, природозащитни програми и увеселителни центрове в Северна Албания, която вече има здрави връзки с Острова след първия приток на мигранти след войната в Косово.

Това става в момент, когато министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман и министърът за миграцията Робърт Дженрик се опитват да осигурят ускорена процедура за депортирането на хиляди албанци, пристигнали във Великобритания през последните 10 месеца.

През седмицата от британската гранична полиция разкриха, че 12 000 албанци са пристигнали на Острова тази година. 10 000 от тях са мъже. Изчислено е че 2%  от мъжкото население на Албания се е опитало да достигне британските брегове с малки лодки.

Тревожна тенденция е възходът на албанските престъпни банди в Северна Франция. Албански официални лица заявиха, че няма пряка връзка между споразумението за мигрантите и чуждестранната помощ, но отчитат колко е важна подкрепата за задържането на младите хора в страната.

Миналата година предишният вътрешен министър Прити Пател постигна споразумение с Албания за депортирането на престъпници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени