Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания

Снимка: https://www.nadezhda.bg

Болница „Надежда“ стана Национален център за психосоматична терапия на онкологични и хематологични заболявания, съобщават от лечебното заведение.

Благодарение на натрупания опит, на взаимодействието с най-модерните институти в Европа, както и на капацитета на болница „Надежда“ да бъде национален център за онкофертилитет става възможно и създането на център за психосоматична терапия. До скоро опитите да се помага в тази сфера оставаха частични, обхащащи определени групи пациенти или определени сфери на подкрепа, плод на отделни проекти по места, без да съществува възможност за въвеждането на цялостна визия за помощ.

Д-р Велислава Донкина ръководи Центъра за психоанализа и медицина на болница „Надежда“, който сега прераства в Национален център за психосоматична терапия за пациенти със злокачествени заболявания.

д-р Велислава Донкина

"Онко- и хематологично болните пациенти в страната ни са значителен брой и продължават да остават недостигнати от систематична грижа и подкрепа. Тежкото и особено злокачествено боледуване се свързва и с определени особености в психичното и емоционално функциониране, в душевния живот на човек, съпътстван от такава болест. Така стандартно познатите ни подходи в психологичното консултиране и психотерапията са много ниско ефективни. С други думи, специалистите се нуждаят от специфична подготовка, която да им помогне да задълбочат възможностите си да разбират по-добре своите пациенти и да интервенират по-ефективно. До съвсем скоро такава специализация беше изключително ограничена. Днес сме щастливи и у нас да имаме достъп до такава възможност", посочва д-р Донкина.

www.nadezhda.bg

За близките на пациентите с онкозаболявания също се предвиждат различни възможности за среща и подкрепа. Има възможност за различни типове консултативна грижа, от които хората могат да се възползват – здравен коучинг, консултации за подходящия начин на хранене по време на и след приключване на лечението, препоръки по отношение целесъобразността на различни типове добавки, рехабилитация, физическа активност, изготвяне на цялостен план за грижа, съпътстващ лечението, пациентски консултант и специалист по клинична социална работа.

Всички психолози, които работят в сектор Онкология могат да бъдат насреща за пациентите, пожелали консултация.

Центърът приема насочвания за цялостна психосоматична терапевтична грижа от всички клиники на лечебни заведения в страната за всякакъв тип онкологични и хематологични заболявания.



Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация. Работи в областта на развитието и организирането на немедицинската грижа в болнична среда в България. Ръководи Центъра за психоанализа и медицина на болница „Надежда“, който отскоро е и Национален център за психосоматична терапия  на онкохематологични заболявания.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна