Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Даскалов: Филип Виденов и сестри Брънзови са находка за българския баскетбол

Снимка: Фактор

Няма бивш журналист. Няма и бивш спортен журналист. Доказателство за това е Ивайло Даскалов, който бе лице на „Диема“, но в последните повече от 10 години живее със семейството си в Англия. Бившият национал по баскетбол гостува в подкаста “Фактор“, където изрази мнението си, че федерацията ни е направила страхотен ход с привличането на Филип Виденов за изпълнителен директор и сестрите Гергана и Албена Брънзова за развитието на женския баскетбол.

„За мен Филип Виденов, новият изпълнителен директор на федерацията ни, е абсолютна находка. И може би още по-голяма находка за женската част е привличането на сестри Брънзови. За мен трябва да е луд този човек, който няма да ги остави поне 10 години. Защото за 10 години, ако работят те, ние ще създадем поне 5-6 играчи на средно европейско ниво. В това съм сигурен“, заяви Ивайло Даскалов, след което коментира и огромното израстване на Александър Везенков.

„Той използва много главата си. Везенков не е от най-атлетичните играчи, но компонентите на играта ги владее много добре. Дали е стрелба, дали е дрибъл, дали е подаване. И мисли. Аз лично обаче съм малко скептичен, че той ще успее в НБА. Защото там се играе един на един и той не е толкова атлетичен. И ще му бъде много трудно, защото Америка е друг свят. Едно е американец да дойде в Европа, друго е европеец да отиде в Америка. Той ще се справи добре в нападение, но кого ще пази в защита. Там наистина е друг свят. Там те прескачат“, каза още той.

Според него у нас има много добри специалисти и треньори, но средата ни е много отровена. “Аз не смятам, че нашите треньори не знаят по-малко за футбола. Звучи парадоксално. Ние много си подценяваме треньорите. Това винаги е бил голям проблем. Ние винаги харесваме чуждото, подценяваме нашето. Но нашите треньори не обръщат внимание на динамиката. И колко време е една тренировка.

Нашият манталитет е много различен. Българските треньори казват, че средата ни е много отровена. Дайте да я разкараме тази отрова по някакъв начин. Бербатов казваше преди, че не се става играч с два мача. Защото ти изиграваш два мача, пише във вестника че те иска еди-кой си и ти се самозабравяш. Спираш да отговаряш на приятелите ти, отговаряш на треньора ти, отговаряш вкъщи. Ти се самозабравяш“, каза още Ивайло Даскалов.

В епизода ще чуете още:

✔️  Защо напусна спортната журналистика?

✔️  Как се развиват футболните таланти в Англия?

✔️ Любопитни подробности от "кухнята" на "Родината на футбола".

✔️  Какво липсва на националния отбор на Англия, за да спечели голямо първенство?

✔️ Защо децата от бедните квартали са по-мотивирани да успеят?

✔️ Подценяваме ли у нас треньорите?

✔️ Съпоставка между работата в школите в Англия и в България

✔️ Проблемите в социалния живот на Острова, които влияят на развитието на младите таланти.

✔️  Любопитни истории от годините в САЩ

Целият разговор с Ивайло Даскалов може да гледате и в YouTube канала на подкаста:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени