Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Удължават програмата за настаняване на украинци, ще бъдат подслонявани в държавни бази

Снимка: архив БГНЕС

Правителството удължава програмата за настаняване на украинските бежанци, но вместо в хотели, те ще бъдат подслонявани в държавни бази. Това обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Днес изтича срокът на програмата за настаняването в хотели на хората, бягащи от войната в Украйна.

Преместването им ще бъде организирано в 15-дневен срок.

Министърът подчерта, че освен България, само Ирландия и Кипър осигуряват настаняване за "неопределен период от време".

На въпрос на БНР, докога бежанците ще могат да останат в държавните бази, Демерджиев отговори:

"Със сигурност до края на годината, нямаме никакви планове през зимния период да приключваме с тази помощ, ако, естествено, служебното правителство функционира. Вече има сформиран парламент. Аз мисля, че редно и нормално е парламентът да вземе трайно решение по този въпрос, но ние сме направили необходимото да се посрещне целият зимен период".

До момента държавата е изплатила близо 523 милиона лева на хотелиерите, 200 милиона от които от държавния бюджет, а останалите - от преструктуриране на европейски програми.

Безспорните плащания за септември ще бъдат получени от хотелиерите, гарантира ресорният министър Илин Димитров. Те ще имат 15-дневен срок за обжалване, ако не са получили искани от тях суми. Причините за това могат да бъдат няколко:

"Това е, ако лицето е напуснало хотела, а продължава да се води регистрирано там. Втората хипотеза е, когато то е започнало работа и не е съобщило в рамките на един месец, и третата хипотеза е, когато едно лице е настанено в повече от един хотел. Открихме и четвърти проблем, който е свързан с декларациите за изхранване. Там софтуерно той ще бъде решен и затова ни е нужна и помощта на хотелиерите, които ще заявят в писмен вид разликите, които са получили като финансиране".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.