Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай опроверга информации за предстоящ отказ от политиката на "нулев Covid"

Чжао Лицзян
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян отрече на брифинг за пресата слуховете, че страната може да се откаже от досегашната си политика на "нулев Covid", като каза, че "не е запознат със ситуацията".

По-рано във вторник в социалните медии се появи непотвърдена публикация, в която се твърди, че Пекин ще сформира комисия за оценка на отварянето наново на границите на страната през март следващата година.

"Не съм наясно със ситуацията, която споменахте", каза говорителят на външното министерство Чжао Лицзян в отговор на въпрос на редовна ежедневна пресконференция, предаде Ройтерс.

Слуховете за евентуален отказа от досегашната стриктна китайска политика за ограничаване на коронавирусните огнища в страната накараха по-рано днес пазарите на акции в Азия "да полудеят", като водещият китайски фондов индекс Shanghai Composite нарасна с 2,62%, индексът CSI300 - с 3,4%, а индексът Hang Seng на борсата в Хонконг скочи с цели 5,23%.

През последните няколко седмици бяха изразени опасения относно бъдещото икономическо развитие на Китай, след като президентът Си Цзинпин беше утвърден за третия си мандат, начело на управляващата партия и се очаква да бъде преизбран на президентския пост догодина през март. Трябва да се има предвид, че Си Цзинпин беше непреклонен от началото на коронавирусната пандемия насам в поддържането на политика на "нулев Covid-19".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна