Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски министър не пое отговорност за лошите условия за мигранти в Кент

Мигранти пред блока за къпане в центъра "Манстън" в графство Кент, 1 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на вътрешните работи Сюела Брейвърман отхвърли обвиненията, че лично носи вина за лошите условия в центровете за мигранти в графство Кент. Близо 40 000 души са прекосили Ламанша с малки лодки от началото на годината.

Сюела Брейвърман се яви в Камарата на общините, за да информира депутатите за бурните събития през последните дни, включващи нападение със запалителни бомби срещу мигрантски център в Дувър, откъдето впоследствие стотица мигранти бяха прехвърлени в центъра "Манстън", където се разглеждат случаите на търсещи убежище.

В "Манстън" обаче вече има 4000 мигранти при капацитет само за 1600. Брейвърман отхвърли обвиненията, че блокира настаняването на мигранти в хотели, за да облекчи центъра, както и упреците, че не се вслушва в даваните й правни съвети по въпросите на миграцията. Тя каза, че с нейната политика цели „да отблъсне инвазията на южния английски бряг“ – думи които не бяха приети добре не само от опозицията, но и от някои от депутатите от нейната Консервативната партия.

Лейбъристите заявиха, че Брейвърман изобщо не е става за нейния пост и подкопава твърденията на премиера Риши Сунак, че почтеността се завръща в неговото правителство. Ивет Купър от Лейбъристката партия заяви, че  условията в "Манстън" са нехуманни, с рискове от пожар, безредици и епидемии.

Сунак върна Брейвърман като вътрешен министър само 6 дни след като тя подаде оставка в кабинета на Лиз Тръс заради нарушение на министерския кодекс, свързано с въпроси на сигурността.

В Камарата на общините Брейвърман се държа доста агресивно и се обърна предизвикателно към опозицията с думите „Опитайте се да ме свалите от поста“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна