Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК: "Противоречивите послания" възпрепятстват инвестициите в петролната индустрия

Хайтам aл-Гайс, генерален секретар на ОПЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал-Гайс сподели пред "Файненшъл таймс", че "противоречивите смесени послания" са виновни за липсата на инвестиции в петролната индустрия, тъй като страните настояват производителите на петрол и газ да осигурят стабилност и доставки на енергийния пазар, докато в същото време обещават да "прекратят финансирането на проекти за изкопаеми горива".

Ал-Гайс подчерта, че е важно разговорите за енергетиката, климата и устойчивото развитие да бъдат "приобщаващи и гостоприемни“, а не "емоционални и силни".

"Не можем да се върнем към свят, който е ограничен от въпроса "за или против сте изкопаемите горива?". Не може да бъде само едното или само другото", подчерта шефът на ОПЕК.

Освен това той заяви, че подобно поведение "ограничава наличните възможности за подпомагане на света да посрещне преплитащите се предизвикателства на достъпността на енергията и сигурността, които възникнаха рязко през последната година".

Ден по-рано ОПЕК представи ежегодния си доклад "Световни петролни перспективи", в който петролният картел повиши прогнозите си за световното търсене на петрол в средносрочен и дългосрочен план и каза, че са необходими инвестиции на стойност 12,1 трлн. долара, за да се отговори на това търсене въпреки енергийния преход.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна