Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как бизнесът взаимодейства с академичното образование

Снимка: Радио София

Американската търговска камара (АТК) в България, СУ "Свети Климент Охридски" и НБУ стартираха съвместна инициатива, която комбинира бизнес опита на водещи HR-професионалисти, които работят в компании-членове в една от водещите бизнес-организации, каквато е АТК, и академичния подход. По темата за образованието и човешкия капитал пред Радио София разказаха доц. д-р Боряна Богданова, заместник-декан на Стопанския факултет към СУ, представителят на НБУ - гл. ас. д-р Мариана Димитрова и Даниел Киряков, Мениджър "Комуникации и връзки с институциите" на Американската търговска камара.

"Инициативата започна будителски в началото на месец октомври, когато започват и учебните години на висшите училища и тя надгражда досегашните опити, инициативи и дейности на АТК, в частност Комитет "Човешки капитал и образование", който е може би един от най-активните при нас с това, че водещи HR специалисти искат да споделят своя опит с бъдещи бакалаври и магистри, които се обучават в две от програмите на двете висши училища", посочи Киряков.

По думите му целта е пределно ясна - ако може бизнесът да допринесе за запълване на практическите неясноти по отношение на професията мениджър на човешки ресурси. Той отбеляза, че законодателните промени не могат да наваксат изостаналото, но един добър диалог между академична общност и бизнес може.


Киряков сподели, че една камара има своите специфики и отношения на членовете и има уклон към специалисти на сектора, който представлява, като това допълване е в полза на държавата и обществото:

"По този начин създава възможности средата да се подобрява, хората да си намират по-лесно работа и може би България да стане едно по-добро място за работа и живот".

"За да бъде успешен един такъв продукт е много важно да има правилната стиковка между бизнеса, академичните планове и учебни програми, с които работим и правилното модулиране в конкретно добре подбрани часове", отбеляза с доц. д-р Боряна Богданова.

Гл. ас. д-р Мариана Димитрова поясни, че е много полезно за студентите освен да получават теоретични знания да могат да се докоснат до това, което бизнесът предлага, да видят реални професионалисти от сферата на управление на човешките ресурси, както и да разберат добри практики в тази област. Тя каза, че по нейни наблюдения студентите посрещат много добре тази инициатива и тя се вписва чудесно в програмите, които изучават.

По думите й една организация, която се стреми към успех е желателно организационната култура в нея да е такава, че да дава възможност за комуникиране както между различните звена, така и между мениджърския състав и редовите служители.


Доц. д-р Боряна Богданова сподели, че като ръководител на Кариерния център забелязва, че има все по-голямо търсене на висококачествени добре подготвени специалисти, а един такъв тип академия има основна функция да скъси разстоянието между теоретичната подготовка на студентите и пазара на труда.

Киряков отбеляза, че ако целта е прогрес и благоденствие на отделни групи хора, то тогава фокусът на бизнеса и работодателите е да се създадат условия, при които хората да бъдат добре. Да имат здравословни и безопасни условия на труд, добри взаимоотношения, възможност за изява, възможност за повишаване на квалификацията, идеите им да бъдат чути, реализирани, както и възнаградени.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!