Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две комисии на НС - едно решение за изпращане на въоръжение за Украйна

Министър Стоянов: Решение за въоръжение за Киев да не ограничава българските отбранителни способности

Външният министър Николай Милков (вляво), вътрешният министър Димитър Стоянов (в центъра) и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов на съвместното заседание на Комисията по външна политика и Комисията по отбрана в НС - 2 октомври.
Снимка: БГНЕС

Окончателно двете ресорни парламентарни комисии - по отбрана и външни работи, одобриха решението за предоставяне на военна и военно-техническа помощ за Украйна. Редакцията стана след около три часа обсъждане.

Предложението подкрепиха депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната" от двете комисии и в двете комисии. "Възраждане“, БСП и "Български възход" гласуваха против. Решението отчита, че подкрепата се дава съобразно българските възможности и гарантирайки сигурността и защитата на населението.

След вземането на решението Министерският съвет ще има един месец, за да подготви предложението си за военна и военно-техническа помощ. В кратък срок МС трябва да подготви подписването на споразумения за необходимото военно оборудване, съобразно българските възможности.

Към ангажиментите на правителството са добавени нуждите от това със съюзниците от НАТО да се преговаря за предоставяне на допълнителни способности. Прави впечатление, че тук са отпаднали кратките срокове, в които трябва да се случи това.

В проекта са декларирани и намеренията за подкрепа на следвоенното възстановяване на Украйна, както и подкрепа за страната в Европейския съд за правата на човека.

Пред БНР военният министър Димитър Стоянов заяви, че политическото решение не трябва да ограничава българските отбранителни способности: "Тежко въоръжение, конкретно искано от украинската страна, трудно бихме предоставили поради простата причина, че ние ще загубим конкретни способности“.

На въпрос какво следва, ако депутатите вземат такова решение, той отговори така: "Ако депутатите решат, те няма да решат конкретно какъв тип въоръжение да бъде предоставено".

От парламентарната Комисия по отбрана беше одобрено и решението за купуване на още осем изтребителя Ф-16. До 15 декември България трябва да каже дали приема предложението за сделката на  стойност 1,32 милиарда долара.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че въпреки гласуването в парламентарните комисии има още процедури. Той отхвърли твърденията на БСП, че служебният кабинет е предвидил средства в бюджета за закупуване на самолети "Грипен".   

Сега предложенията трябва да бъдат разгледани от всички депутати, като с това за военната помощ по план трябва да започне утрешната работа на Народното събрание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени