Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Кипър отпуска още 30 млн. евро в подкрепа на потребителите

Снимка: Алами/Ройтерс

Правителството на Кипър отпуска още 30 млн. евро в подкрепа на потребителите заради повишените цени на електроенергията. Средствата са част от втория за тази година допълнителен бюджет в размер на 345 млн. евро, който бе одобрен от кабинета в сряда.

С новата сума субсидирането от държавата на сметките за ток, което бе отразено като намаление в тях през миналия месец, ще продължи до края на годината, съобщи финансовият министър Константинос Петридис.

Правителството подпомага домакинствата и бизнеса, като покрива по-голямата част от увеличението на цените, въведено от държавната електроенергийна компания /ЕАС/ през септември, в допълнение към субсидията за ДДС за компанията.

До края на годината продължава да действа и намаленият акциз за горивата - бензин, дизел и мазут.

Кипър е сред страните, предприели най-много компенсаторни мерки досега заради повишаващите се цени на електроенергията, каза министър Петридис.

10 млн. евро от одобрения втори допълнителен бюджет за тази година са предназначени за настаняване на украински бежанци. С близо 4 млн. евро ще бъдат закупени лекарства и ваксини.

От финансовото министерство заявиха, че новите разходи не променят финансовата рамка, тъй като е предвидено, че поради извънредната ситуация те ще бъдат осигурени чрез допълнителни бюджети.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна