Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Натура II" на Свилен Блажев в галерия "Арте"

От днес до 14 ноември в столичната галерия "Арте" може да видите изложбата "Натура II" на Свилен Блажев.

"Натура II" е своеобразно продължение на експозицията на Свилен в галерия "Арте" от 2021. Пейзажите и голите тела са все така цветни и динамични, енергични импулси, заредени с живот, експлозия от багри и фактури. Галерия "Арте" грее с ярка светлина, приютила мощната творческа енергия на Художника. 

Свилен Блажев постави украинското знаме на своя плакат, с което осъжда агресията на Русия срещу Украйна. С тази изложба той противопоставя любовта си към Натурата, Красивото и Вечното на Войната, Разрушението и Смъртта.

"Изградих тази изложба върху отношението и любовта ми към "Натурата". Тя е най-великата учителка за художника и навярно Вечна!!! За настоящата експозиция нарисувах 17 картини в техниката Енкаустика /уникална и магична/, тя ме върна много години назад във Времето….!", споделя за изложбата Свилен Блажев.


За Свилен Блажев изкуствоведът Ружа Маринска казва: "Пред картините на Свилен Блажев окото с радост, удивление и без да е смущавано следва живота на формите. Линията всеки път е различна по фактура и цвят... Цветовете – колкото естетски рафинирани, толкова сякаш сами, неизмислени, скочили от палитрата – са ту дръзко контрастни, ту неусетно стапящи се един в друг... Талантът му е дързък и експлозивен. Жестът му е категорично твърд и мъжествен". 

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Снимки: Ани Петрова 

По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна