Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Известно влошаване на потребителските нагласи през октомври

Потребителските нагласи през октомври 2022 г. се влошиха слабо след техен отскок през юли 2022 г., показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

През октомври 2022 година общият показател на потребителското доверие в България се понижава с 0,6 пункта, заличавайки част от нарастването с 3,0 пункта през юли.

Известното понижение през октомври се дължи изцяло на отслабване на доверието след населението в градовете.

Общата оценка през октомври на потребителите за развитието на икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месец е леко влошена спрямо предходното наблюдение, в резултат на което балансовият показател намалява с 3,5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца за разлика от населението в селата, което е по-малко негативно настроено в сравнение с три месеца по-рано, отчита проучването на НСИ.

Графики на индекса на потребителско доверие в градовете и селата


По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в градовете, докато мненията на населението в селата са по-резервирани спрямо предходната анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, така и от селата за следващите дванадесет месеца са по-благоприятни, в резултат на което съответният общ балансов показател се увеличава с 2.7 пункта при последното проучване през октомври.

Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца обаче са по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени през юли, което води до повишение на балансовия показател с 2,2 пункта, но в същото време инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца песимизмът нараства, като мненията на населението както от градовете, така и от селата се изместват към по-негативнитеочаквания.

През октомври по-голяма част от потребителите в страната оценяват икономическата ситуация като неблагоприятна за спестяване. Негативна е и тяхната нагласа през следващите дванадесет месеца по отношение на извършването на разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба, в т.ч. за "покупка на кола", за "покупка или построяване на жилище (вила)" и за "подобрения в дома".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна