Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленарната зала: Купуваме още 8 самолета Ф-16

Снимка: Ани Петрова

С голямо мнозинство Народното събрание даде зелена светлина на правителството да придобие втората партида от 8 военни самолети Ф-16 Блок 70.

Със 162 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България", "Български възход" и 33 гласа "за" от общо 44 от "Продължаваме промяната" беше подкрепен проектът на правителството за инвестиционен разход.

Инвестиционният разход е за 2,2 милиарда лева на разсрочено плащане за 10 години.

В подкрепа на решението парламентарните групи заявиха, че с това се гарантира окомплектоването на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители Ф-16 и се гарантира суверенитетът и сигурността на страната ни.

"Възраждане" и БСП гласуваха против. В мотивите си те подчертаха необходимостта от модернизация на Военновъздушните ни сили, но обърнаха внимание, че нито един изтребител от първите осем, купени авансово, все още не е доставен.

В пленарната зала депутатите спориха за параметрите на сделката:

Депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев коментира: "В момента ни  предлагат да купим още котки в чувал, преди да сме видели първите котки в чувал".

Депутатът от левицата Румен Гечев отбеляза: "Днес има някакво съвпадение. Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат, т.е. тука може да става дума не за 2 милиарда и 300 милиона и още 2 милиарда и половина лева, а може да става дума за много милиарди, тъй като доставчикът иска да му подпишем втори път празен чек".

Ивайло Мирчев от "Демократична България" подчерта, че военните самолети са необходими са функционирането на Военновъздушните ни сили и посочи:

"Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да, те са на чертежи, но всъщност Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар. Ние имаме задължение не само към обществото и сигурността на страната, ние имаме задължение към хората, които са в Българската армия, да осигурим тези самолети, те дори са под минимума, който е нужен за нормалното функциониране на Военновъздушните сили“.

В края на дебатите служебният военен министър Димитър Стоянов благодари за подкрепата, но предупреди, че първите осем военни самолети Ф-16 се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029 - та година:

"Жизненият цикъл на МиГ-29 няма да достигне 2029 година, а той ще приключи най-вероятно в края на 2023 година. Тука е мястото отново да призова народните представители - говорейки за модернизация, говорейки за преговори със съюзници, че е необходима и транзитна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна