Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания затвори част от въздушното си пространство заради риск да паднат части от китайска ракета

Китайска космическа ракета Long March
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испания затвори част от въздушното си пространство заради опасността на нейна територия на паднат части от китайската ракета Long March CZ5B, която бе изстреляна в понеделник. Нейната цел бе да превози последния модул на китайската космическа станция, която в момента се изгражда.

Преди да стане ясно, че останките от ракетата са паднали в южната част на Тихия океан, което предизвика редица международни критики към Китай, Испания затвори въздушното си пространство над Каталуния. Самолетите бяха пренасочени по други маршрути, за да избегнат директен сблъсък с близо 20-тонната маса.

Минути по-рано предупреждението към испанските власти дойде от Службата за космическо наблюдение и проследяване на Европейския съюз, от където ги уведомиха, че е възможно два пъти части от космическия обект да преминат през Иберийския полуостров. Приблизителната траектория е трябвало да бъде навлизане между Галисия и Португалия и излизане през Барселона, което доведе до спешната реакция на властите за затварянето на въздушното пространство.

Това е третият път в рамките на две години, при който китайските космически власти провеждат подобни маневри, което доведе до критики от страна на НАСА относно трудността да се проследи точното местоположение и степента на въздействието на отломките.

Китай от своя страна омаловажи тревогата, а от външното им министерство заявиха, че "вероятността останките да причинят щети на авиационните и наземните дейности е изключително ниска", тъй като този тип ракети използват специална технология, проектирана така, че по-голямата част от компонентите да бъдат унищожени при повторно навлизане в атмосферата. Въпреки това летищата Барселона-Ел Прат, Реус и Тарагона, както и тези на Балеарските острови, Арагон и Навара прекъснаха дейността си за час, поради възможните рискове от сблъсък. Около 300 от редовните полети регистрираха закъснение, но до отмяна не се стигна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна