Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завърши първото съдебно дело в Кипър за нарушения при издаване на "златни" паспорти на чужденци

Снимка: Pixabay

Първото съдебно дело в Кипър за нарушения в процеса на издаване на „златни“ паспорти на чужденци завърши, като всички 9 физически и юридически лица бяха оправдани и оневинени по всички 36 обвинения срещу тях. Единодушното решение на Наказателния съд в Ларнака бе обявено днес.

Прокуратурата не е успяла да представи убедителни доказателства за извършването от обвиняемите на посочените от нея нарушения, се казва в писмено изявление на Наказателния съд след заседанието му днес. Решението, част от което бе прочетено в съдебната зала, обхваща 252 страници.

Делото, заведено през май миналата година, бе срещу пет физически лица - известен адвокат в Ларнака и служители в кантората му, както и срещу четири фирми, предоставящи административни услуги. Те са участвали в процедурите за изключителната натурализация на трима граждани на Иран.

Според прокуратурата иранският инвеститор е получил кипърски паспорт, като е използвал фалшиво име и докато е бил издирван от Интерпол за измама и присвояване на пари в големи размери. Кипърско гражданство са придобили и родителите му.

Сред повдигнатите обвинения, които съдът отхвърля като недоказани, са заговор за изнудване, фалшифициране и разпространение на фалшиви документи, укриване на незаконно придобито имущество, пране на пари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна