Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение в Италия заради два кораба, спасили мигранти в морето

Корабът "Гео Барентс" на пристанището в Катания - 6 ноември 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На пристанището в Катания на остров Сицилия има два кораба, спасили имигранти в Средиземно море. Според новия декрет Италия  приема само непълнолетни, жени и тези със здравословни проблеми. Това доведе до противопоставяне между правителството и  неправителствените организации съобразно международното право.

Корабът Humanity1 към неправителствената организация SOS Humanity, плаващ под германски флаг, превози до пристанището на Катания спасените от него 179 имигранти.

Според новата разпоредба - след специализиран контрол, бе разрешено от него да слязат на 100 непълнолетни, на майка с новоредено дете и на тези със здравословни проблеми. На борда са останали 34 души, смятани за здрави.

 Капитанът на кораба Йоахим Ебелинг отказва да изпълни нареждането да отпътува. Той се позова на Морския закон, задължаващ го да отведе всички спасени на сигурно място и че плавателният съд ще остане в Катания, докато от борда му не слязат останалите имигранти.

По-късно днес акостира и корабът Geo Barents на „Лекари без граници“, спасил 572-а имигранти, избягали от Либия. Сред тях има 3 бременни жени, 60 непълнолетни, 50 от които без придружители.

От ръководството на мисията заявиха, че „селективното и частично разтоварване, предложено от италианските власти, не трябва да се счита за законно според конвенциите на морското право“.

Случващото се доведе до дипломатически реакции между Италия и Германия, която призова Италия „да окаже помощ веднага“. Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета каза, че новите изисквания на правителството противоречат на принципите на хуманността и на международните правила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна