Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 и 26 ноември в София Тех Парк

Най-голямото изложение на професии за ученици, студенти и компании

Снимка: unglobalcompact.bg

За осма поредна година Базар на професиите ще срещне стотици деца и младежи с мечтаните им професии, представени от водещи компании и професионалисти.

Той ще се проведе на 25 и 26 ноември в София Тех Парк.

"Инициативата е най-голямото публично изложение на професии, представени от истински специалисти, насочено към младите хора – ученици и студенти, за да могат те по-лесно и правилно да направят своя избор на професионален път и развитие. През изминалите години може би около 10 000 души са се възползвали от възможностите на Базара", отбеляза пред Радио София Дарина Георгиева, изпълнителен директор на "Българска мрежа на Глобалния договор" – организатор на събитието.

В една от залите на изложението ще са подредени щандове с апарати и макети, което младите хора ще могат да пипнат, да опитат, да играят, да направят тестове, допълни Георгиева.

Интересът, регистриран през последните 2 години с онлайн издания, е накарал организаторите да разширят възрастовата граница на таргет групата до 23.

"Студентите търсят спецификите на професиите в конкретен сектор. Интересуват се и от конкретни компании като работодатели. Инициативата е важна, защото 50% от завършилите след това не упражнявате професията, за която са учили. Ако човек навреме намери своето призвание, ще бъде много по-радостен и даващ", коментира още Дарина Георгиева.

По думите ѝ тенденциите показват засилен интерес към "зелените" професии, новите технологии, грижата за човека, както и към всички, които дават възможност за творчество.

Организаторите правят допитване сред младежите – среща с кого искат, а те ще се опитат да я осъществят.

В първия ден на Базара (25 ноември) ще могат да идват учители с класове, а във втория (26 ноември) – семейства, каза още Георгиева.

Чуйте целия разговор с нея.

  • Входът е свободен.
  • До седмица преди 25.11.2022 се приемат компании, които искат да участват.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени