Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания и Франция са близо до споразумение за лодките с мигранти, прекосяващи Ламанша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания и Франция са близо до споразумение за малките лодки с мигранти, прекосяващи Ламанша, съобщиха от "Даунинг стрийт 10" след първата среща на британския премиер Риши Сунак и френския президент Еманюел Макрон в Египет.

След срещата Риши Сунак заяви, че няма просто решение в справянето с потока от нелегални мигранти през Ламанша, но изтъкна, че има възможност да се работи в по-тясно сътрудничество с европейските държави по въпроса. Повече подробности се очакват през следващите седмици, допълни Сунак.

Подобна оптимистична бе реакцията и от Елисейския дворец, в която се казва, че двамата лидери са се съгласили да засилят сътрудничеството за справяне с нелегалната миграция. До момента тази година повече от 40 000 души са прекосили Ламанша с малки лодки – най-висока бройка, откакто се води статистика от 2018 година насам.

Голяма загриженост на Острова има и от съобщенията за пренаселване на миграционните центрове зарадr бавната обработка на случаите на търсещите убежище. На въпрос на журналисти дали смята, че неговият вътрешен министър Сюела Брейвърман с действията си е влошила ситуацията в центъра "Манстън", Сунак отговори, че тя полага усилия да намали броя на обитателите и има добър напредък по този въпрос.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна