Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзорният съвет на НЗОК обсъжда допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки

Снимка: БНР

Допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки ще бъде обсъдено от Надзорния съвет на Здравната каса днес. Миналата седмица служебният министър Асен Меджидиев обяви намерение към действащото увеличение от 25 процента на тези цени да се добави и ново, и натрупаното да се приложи в бюджета за следващата година.

Как е изпълнен бюджетът на Здравната каса към края на септември и каква е прогнозата за разпределението на средствата от здравни вноски до края на годината, са сред точките в дневния ред на заседанието на Надзорния съвет. Ще бъдат обсъдени и промени в рамковите договори с Лекарския и Зъболекарския съюз. Очаква се предложение за вдигане на цените на клиничните пътеки – с между 8 и 10 процента. Така лечебните заведения ще усвоят допълнителни пари до края на годината, а след това този ръст заедно с 25-те процента досега ще влезе за постоянно през 2023 година, обясни Асен Меджидиев:

"По този начин ще помогнем и за частично намаляване на хоспитализациите, няма да се състезават лекарите да правят великите обеми, за да постигнат лимитите си. С малко по-високи цени на пътеките, то се получава 35 трайно увеличение за следващата години, ще се усети сериозно".

На заседанието ще бъде разгледано и предложение за увеличаване на броя медицински изделия, които се заплащат от Здравната каса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!