Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър започва подаването на заявления за субсидии за цифрово надграждане на бизнеса

Снимка: архив

От днес в Кипър започва подаването на заявления по нов правителствен план за предоставяне на субсидии за цифрово надграждане на бизнеса. 10-те млн. евро за него са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и държавния бюджет. Според проведено проучване, 78% от кипърските компании обявяват готовност за цифровия преход.

За участие в новата програма могат да кандидатстват малки и средни фирми, действащи или новосъздадени. Те трябва да обосноват разходи за дигитално надграждане, включително електронна търговия, и прилагане на съвременни цифрови технологии.

Максималният размер на субсидията е 50 000 евро, което е 50% от допустимия бюджет на подаденото инвестиционно предложение. Сумата ще покрива разходи за оборудване, софтуер, технологични системи и услуги.

По този начин правителството цели да насърчи инвестициите в цифровите технологии и да засили навлизането им в предприятията.

96% от фирмите в Кипър смятат, че цифровата трансформация е важна за жизнеспособността на бизнеса им, а 89% твърдят, че тя ще открие пред тях нови възможности. 78% от компаниите заявяват, че са „много“ или „доста“ готови за цифровия преход. Това показват резултатите от проведено проучване „Цифров Кипър“ с участието на над 500 местни и международни фирми, което бе представено на конференция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна