Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9-ата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“

Средно 700 дни минават, докато ново лекарство стигне до пациентите у нас

Доц. Петко Карагьозов е победителят в Петия конкурс за иновации и добри практики

Снимка: Health PR

Иновациите в медицината трябва да достигат възможно по-бързо и лесно до българските пациенти, а здравната система трябва да се подготви и подкрепи да разпознава, внедрява и прилага устойчиво иновацитивните методи и лекарства. Пациентите се нуждаят от холистичен подход в подкрепата – логистична, физическа, психологическа, за да се гарантира комплексна терапевтична грижа

Това призоваха участниците в първия панел на 9-ата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Форумът е организиран от в. „Капитал“ в партньорство с HealthPR.

Предстоят наградите в конкурса - "Иновации и добри практики в здравния сектор"Йорданка Костадинова, народен представител от парламентарната здравна комисия, очерта главните приоритети на „Продължаваме промяната“ в здравеопазването: значително увеличение на заплащането на медицинските кадри, реална дигитализация на здравеопазването, реални промени, за да се подпомогнат всички иновации с цел оптимизация на ресурсите.

„Иновациите в здравната система са реални, когато се стабилизират и донесат принадена полза. Тези, които изчезват след 1 година, не са иновации. Това, което е създадено и се внедри, трябва да има стабилност в бъдещето. Надявам се всичко споделено днес да се задържи дълго в практиката, защото без иновации няма медицина“,  подчерта проф. д-р Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса.

„Трябва да популяризираме постиженията в българската медицина и всички заедно да повишаваме качеството на услугите, така че да няма пациенти в неравностойно положение по отношение на достъпа. Ако всеки от нас има непоносимост към недобрите практики, това ще промени негативните тенденции в здравеопазването, които наблюдаваме“, каза Велина Григорова, председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз.

Деян Денев

„Този форум е изключително важен, защото дава възможност на медицинските специалисти и организации да споделят добрите практики и иновации – това са начини българските пациенти да живеят по-дълго и по-добре“, каза Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

„Да правим всичко възможно иновациите да стигат до пациентите“, подчерта д-р Иван Маджаров, председател на управителния съвет на Българския лекарски съюз, който се обърна и към наградените в Петия конкурс за иновации и добри практики. Той връчи наградата на победителя в тазгодишния конкурс – доц. Петко Карагьозов, началник на Клиниката по гастроентерология в „Аджибадем Сити клиник Токуда“.

Втора награда журито връчи на проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница, за иновативната интервенция на вродена сърдечна малформация при бебе с екстремно ниска възраст и тегло.

Третата награда получи екипа на медико-диагностичен център „Медикус Алфа“ въвеждане на иновативни технологии.


Наградата за пациентска добра практика е за Фондация за палиативни грижи за деца „Ида“. Бояна Петкова, съпредседател на фондацията, уточни, че при палиативните грижи за деца става дума не само за болни в терминален стадий, но и за деца, които могат да живеят от 5 до 25 г. със заболяването си.

Отличен бе и проектът „Бързи герои 112“ на организацията „Сърце до сърце за България“, чрез който децата се учат да разпознават инсулт. Фокус група са деца 6 до 9 г., миналата учебна година обучихме 1900 деца да разпознават симптомите на инсулта и да реагират правилно и навреме при спешна ситуация, каза Елица Хадживълчева от „Бързи герои 112“.


"Иновациите промениха парадигмата на лечението за някои от най-тежките заболявания, пациентите се връщат в обществото и работните си места. Науката не е достигнала пределите в съдаването на лекарства от следващи поколения. „Във фокуса ни остават онкологичните заболявания, при които преживяемостта се подобри със 73%, както и сърдечно-съдовите заболявания като водеща причина за смърт – при тях смъртността бе намалена с 52%“, каза д-р Красимира Чемишанска.
На фона на революционните иновации и съкратените срокове, в които новите терапии достигат до практиката, по достъпа до нови лекарства в България има какво да се работи – само 30% от новите лекарства достигат до българските пациенти, а срокът у нас е около 700 дни спрямо около 500  дни средно в ЕС. Направени са експертни предложения, които трябва да бъдат обсъдени – например някои от скъпите терапии, които предстои да навлязат, но се смята, че ще натежат на бюджета, може да се договарят с индивидуални договори, каза още д-р Чемишанска.

Доц. Петко Карагьозов представи иновативните миниинвазивни методи, въведени в областта на гастроентерологията за първи пъту нас в „Аджибадем сити клиник Токуда“. Те засягат пациентите с рак на жлъчните пътища и панкреаса, при които диагнозата много често се поставя късно – около 80% от пациентите с рак на жлъчните пътища се диагностицират в неоперабилен стадий, подобна е ситуацията и при панкреасните тумори. Това налага да се търсят решения извън стандартната хирургия. Миниинвазивната технология, която е нова и за света, е навигирана под рентгенов контрол термична деструкция на туморите. Чрез нея се постига удължаване на живота при подобрено качество, а за някои случаи се очаква да е възможно и пълно излекуване.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна