Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК предлага 8% поскъпване на клиничните пътеки

Проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса предлага цените на клиничните пътеки да се увеличат с 8 процента със задна дата, съобщи председателят на надзорния съвет на касата Петко Салчев след заседание на съвета. Ако има такова повишение на цената на клиничните и амбулаторни лечения от 1 септември, то от началото на годината тя ще е нарастнала с 33 процента

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса предлага и1 8 %увеличение на цените на медико диагностичните дейности.Това са възможностите на бюджета ни в момента,каза Петко Салчев.

Предложението е изпратено до Българския лекарски съюз, като няма срок, в който съюзът да отговори. Ако Българския лекарски съюз не се съгласи, няма да има анекс към Националния рамков договор, коментира Пеко Салчев.

От 1 май цените на клиничните пътеки бяха увеличени средно с 25 %, така с новото увеличение то би трябвало да стане 33 % спрямо миналата година.

Ако останат средства в бюджета на Касата, има вариант те да се прехвърлят за следващата година като авансови плащания и да не се връщат пари в държавния бюджет, каза още проф. Петко Салчев.

Той посочи, че изпълнението на бюджета на касата към деветмесечието е в рамките на заложеното, като се очаква преразход в специализираната извънболничната медицинска помощ и в денталната помощ.БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!