Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИД организира дискусия за бъдещето на въглищните региони и зелената трансформация в сектора

Снимка: csd.bg

Центърът за изследване на демокрацията организира дискусия с фокус бъдещето на въглищните региони и зелената трансформация в сектора. Специалисти от Центъра предупреждават, че България рискува да загуби първия транш от средствата по Фонда за справедлив преход на Европейския съюз.

Гост на форума, който започва в този час - е Йоханес Лебкинг - главен съветник и координатор за европейския семестър на Европейска комисия.

Механизмът за справедлив преход и финансирането на зелената икономическа трансформация във въглищните региони на България е поставено под въпрос заради сегашния вид на териториалните планове, които не предлагат визия и конкретни инициативи за прехода на икономиките на въглищните региони. Липсва и ясна времева рамка за затваряне на въглищните централи, смятат организаторите на дискусията.

От Центъра за изследване на демокрацията ще се опитат да отговорят на въпросите за същността на механизма, който трябва да подпомогне трансформацията, приоритетите на териториалните планове, трудностите и възможностите пред осъществяването на справедливия преход, както и основните насоки за подобряване на сегашната версия на стратегическите документи.

В дискусията ще се включат български депутати, експерти и местни власти от въгледобивните центрове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени