Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции в НС след ракетния инцидент в Полша

Снимка: БГНЕС

Всяка страна членка на НАТО, която се намира близо до военния конфликт трябва да засили отбраната си след случая с падналата ракета в Полша, заяви пред журналисти в парламента заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. Той е категоричен, че няма опасност за страната ни:

"Ние сме на източния фланг на НАТО и всички наши действия за момента са насочени именно към това България да модернизира отбранителните си способности и, естествено, да можем да сме адекватни в тая ситуация. За момента, разбира се, ние не можем да кажем нищо повече. Аз не мисля, че има каквато и да била опасност за нашата държава".

Даниел Митов подчерта, че трябва да се установят всички факти, преди да се предприемат каквито и да е действия.

"Естествено обаче, трябва да се види траекторията на ракетите, тяхното производство, откъде са изстреляни, това са факти, които могат да се установят и ще се установят, но, както виждате, всички държави в момента подхождат много внимателно, защото преди да се установят фактите, не трябва необмислени становища да се изказват или да се предприемат необмислени действия".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" изрази загриженост от случилото се с падналата ракета в Полша. Пред журналисти в парламента Лорер изключи да има поводи за тревога у нас.

"Искаме да поощрим служебното правителство да побърза с възстановяването на български посланик в НАТО, именно в такива ситуации е изключително важно да имаме директен досег с тези институции". 

На свой ред от ДПС бяха пестеливи в коментара си за случилото се в Полша.

Джейхан Ибрямов обясни, че във връзка с инцидента следобед на закрито съвместно заседание ще бъдат изслушани шефовете на всички служби:

"Данните, с които ние разполагаме, са много оскъдни. Осланяме се на изявленията на световните лидери, както и на американския президент, да оставим специалистите да установят какво точно се е случило и след това може да коментираме по-обстойно. Следобед ние ще имаме заседание на Комисията по отбрана, съвместно с Комисията по външна политика, където ще бъдат изслушани съответните служби на закрито заседание, така че надяваме се в най-скоро време да излезе достоверната информация какво точно се е случило".

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов инцидентът с падналите ракети е бил въпрос на време. Все още няма опасност за България, смята той:

" Случва се винаги, когато има такива военни конфликти, така че не е нещо, което е изненадващо. Остава само да се разбере дали ракетата е изстреляна от руските, или от украинските въоръжени сили. До момента, в който военните действия не се приближат към Дунавската делта и руснаците не започнат активни действия за овладяване на все още на остатъчното украинско Черноморие, такива рискове няма да има, но след това е твърде вероятно да има и такива рискове за нас, макар че те ще бъдат минимални, защото дори да стигнат района на делтата, оттам до българската граница има още 180 км, т.е. по-голям е рискът за Румъния".

Рано е за категорични оценки, посочи лидерът на "Български възход" Стефан Янев. По думите му повече информация ще има след срещата посланиците от НАТО, които в момента обсъждат въпроса:

"В българския парламент следобед ще има заседание на две комисии, които ще изслушат и службите ни за сигурност, съответно външния и военен министър, така че към края на деня ще имаме по-точна информация, но не мисля, че в момента трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога, по-скоро изглежда като инцидент".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени