Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Кипър се похвали с увеличени разходи за здравеопазване

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инвестициите, които правителството на Кипър е направило за развитие на здравния сектор, са най-големите досега в историята на страната, заяви президентът Никос Анастасиадис днес. Той представи публичен отчет за здравната политика по време на 10-годишното му управление и приоритетите в тази област в Плана за възстановяване и устойчивост.

Правителството е предприело радикални реформи и политики, чиято цел е създаването и укрепването на модерна и устойчива здравна система, подобряването на качеството на услугите за лечение и грижи за всички граждани, подчерта президентът Никос Анастасиадис в отчета си под наслов „Кипър утре - здраве за всички“.

Ключови за ефективната работа на здравната система проекти за развитие за над 350 млн. евро са завършени или са в процес на изпълнение, съобщи той.

С 85% са се увеличили средногодишните разходи за медицинска апаратура по време на неговото управление в сравнение с петте предхождащи го години, отчете Анастасиадис. Още 24 млн. евро ще бъдат изразходвани през тази година за модернизация на оборудването.

Допълнителни над 80 млн. евро, извън предвидените в годишните бюджети средства, са предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост за здравния сектор. Една от основните насочи за тяхното използване е повишаването на конкурентоспособността както на държавните, така и на частните болници чрез предоставянето на безвъзмездна помощ за закупуване на медицинско оборудване от висок клас или цифрови технологии.

Сред успехите на правителството президентът Анастасиадис посочи и изпълняваните 14 национални стратегии, свързани с превенция, подобряване на достъпа до лечение и подкрепа за специални групи пациенти. До края на мандата му, който изтича през февруари догодина, се планира да влязат в действие още Национална стратегия за възрастните хора и разширяването на програмата за скрининг на новородени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени