Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна номинирането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство

Александровска гробница
Снимка: Емил Енчев

Започна номинирането на обекти, които ще получат Знака за европейско наследство - инициатива на Европейския съюз. Знакът има символична стойност, но получилите  могат да кандидатстват за подпомагане по линия на други програми на Европейския съюз.

Инициативата е от 2013 година. Оттогава досега 60 културни обекта в Европа имат този знак за европейското наследство. Само един е български - Александровската гробница край Хасково, която се сдоби със знака миналата година. 

Смята се, че културните обекти, които носят знака за европейско наследство допринасят за сближаването на Европейския съюз и неговите граждани. Идеята на инициативата е да се засили чувството за принадлежност на европейските граждани и по-специално на младите хора към Европейския съюз на основата на споделени ценности и елементи от европейската история и културно наследство; да се насърчи зачитането на националното и регионалното многообразие и да се укрепят взаимното разбирателство и междукултурният диалог. 

Знакът за европейско наследство се различава от други инициативи в сферата на културното наследство (например Списъкът на световното наследство на ЮНЕСКО, Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство или културните маршрути на Съвета на Европа и т.н.). 

Подборът на българските предложения се извършва в два етапа. Кандидатстването за знак за европейско наследство е до 15 януари догодина в министерството на културата. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2024 г. от Европейската комисия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени