Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха под стража Руслан Добровски и Денис Шейтанов

Полиция и прокуратура: Двамата украинци са извършили крупен обир на апартамент в Бургас (ОБНОВЕНА)

| обновено на 21.11.22 в 17:20

Двама украинци, пребиваващи у нас, са задържани за кражба от апартамент в Бургас, в особено големи размери. Единият от тях е със статут на бежанец. По информация на полицията те са с богато криминално минало, проверява се участието им в престъпления на територията и на други области у нас. 

Кражбата в Бургас е извършена през деня, докато собствениците отсъстват от жилището. Стойността на откраднатото, в различни валути и златни накити е на стойност около 100 000 лева, съобщи  административният ръководител на Районна прокуратура Мария Маркова

За извършеното престъпление предвиденото наказание е от 3 до 15 годин затвор, уточни адм.ръководител на РП Мария Маркова

Малко по-късно Руслан Добровски и Денис Шейтанова бяха доведени в съдебната палата, където се гледа мярката им за неотклонение. Пред журналисти и пред съда те обвиниха полицията за упражнено върху тях насилие и поискаха отвод на прокурора

Извън съдебната зала съпругата на Руслан Добровски- Злата разказа

Съдебнят състав не уважи искането за отвод на прокурора с мотив, че няма събрани към момента доказателства ,че срещу украинските граждани е упражнено насилие.

Извършителите са били добре подготвени, ползвали са ръкавици, а в претърсвания на три адреса са намерени 135 инструменти за отключване и разбиване на жилища, като шперцове, пили, къртачи и др., каза директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.


Двамата украинци са дошли у нас през юли тази година. Живели са на свободен наем - единият в Бургас, другият в Несебър. Те са 37 и на 45 години, като по-възрастният се установил у нас със съпругата и детето си. 

По данни на Интерпол и Европол украинските граждани Руслан Добровски и Денис Шейтанов са криминално проявени и осъждани за различни престъпления, включително и кражби, каза Калоянов. Кражбата е извършена в апартамент в бургаския комплекс „Изгрев“, когато собствениците не са били в жилището. В хода на разследването са направени обиски на 3 адреса, където са открити големи парични суми и арсенал от инструменти за разбиване на врати и каси.

Придвижвали са се с две коли с украинска регистрация. С едната от тях са регистрирани няколко излизания в посока Румъния. След кражбата харчели големи суми, купили си например айфони за 5000 лв.

Мъжете са заловени след спецакция на Криминална полиция. Задържани са за срок до 72 часа. 

Бургаският  районен съд задържа под стража двамата украински граждани.  Те се появиха със синини под очите и се оплакаха, че са били бити.

Ако се докаже извършеното престъпление ги чака затвор от 3 до 15 години.

Повече чуйте в звуковия файл: 

По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна