Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Лукойл Нефтохим Бургас" прехвърля цялата си дейност в България

Снимка: БГНЕС

От 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България, а не както досега - в Холандия и в Швейцария, каза вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Това означава, че ще плаща изцяло данъците си в българската хазна.

Заедно с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министъра на финансите Людмила Петкова той имаше среща с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". От страна на Лукойл присъстваха Илшат Шарафутдинов ("Лукойл Нефтохим Бургас"), Андрей Матюхов ("Лукойл България") и Александър Величков.

"Приключихме много важна среща с "Лукойл Нефтохим България". Днес постигнахме много важна стъпка - от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно", каза Алексиев.

От 1 януари 2023 г. компанията доброволно да прехвърли своя център на икономическа дейност в България, т.е. вече няма да работи на процесинг (ишлеме) и цялата печалба от дейността на рафинерията ще остава в България, уточни Алексиев. Постигнатата договореност заедно с изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто, ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България.

Разчетите показват, че след прилагане на регламента за облагане на свръхпечалбите и работата на НС в държавния бюджет тази година ще е около 100 млн. лв. от Лукойл, а догодина около 700 млн. лв., каза Христо Алексиев. Парите ще се използват за компенсиране доходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави той.

“Средствата ще бъдат използвани за компенсиране на най-уязвимите групи в България“, каза вицепремиерът.

Миналата година "Лукойл Нефтохим Бургас" е внесъл в хазната 3,5 млн. лева, тази година се очаква да внесе в бюджета данък печалба от 100 млн. лева, а догодина - 600-700 млн. лева, каза Алексиев.

Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане, но не е съвсем справедлива. Сега хората ще бъдат компенсирани вътрешно, а не с данъците на всички нас, посочи още министърът.

От ръководството на "Лукойл Нефтохим Бургас" потвърдиха, че се водят преговори с правителството за намирането на оптимална бизнес схема.

Потвърждавам, че проведохме тези конструктивни преговори, каза Илшат Шарафутдинов, изпълнителен директор на "Лукойл Нефтохим Бургас". Считаме, че е справедливо данъците от дейността на компаниите да остават в България, заяви той.

Заводът в Бургас работи по тази схема от 2020 година, за да може финансовите приходи да остават в България. Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свръхпечалба. След промяна на бизнес схемата на предприятието трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия – такива, каквито имаме днес. Другото важно условие е заводът да бъде максимално натоварен с нефта сорт "Уралс", каза Илшат Шарафутдинов.



Много внимателно сме прочели директивите на Европейската комисия за вноса на руски петрол. Реекспортът на суров петрол остава абсолютно забранен, но износът на петролните продукти е разрешен, каза от своя страна министър Алексиев. Тези продукти са български, обясни той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени