Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично скача такса смет за домакинствата в община Кюстендил

Петър Паунов - кмет на Клюстендил
Снимка: БГНЕС, архив

Драстично увеличение на таксата смет за домакинствата в Кюстендил и селата на общината е предвидена за 2023 г., обяви кметът Петър Паунов.

Налогът за битовите отпадъци не е променян от 15 години и е от най-ниските в страната - 1,4 промила. За бизнеса и предприятията остава същият размер.

Предстои новите такси да се гласуват на заседание на Общинския съвет на 30 ноември.

За домакинствата в Кюстендил таксата смет от 1,4 промила досега става 3,5 промила, а за селата - от 1,4 на 9,5 промила. Драстичното увеличение е заради нарастващите разходи по сметосъбирането, които за тази година надвишават 3 млн. лева, докато събраното от такса смет е едва 1,4 млн. лева.

Кметът поясни защо увеличението на таксата за битови отпадъци за селата скача реално 6-7 пъти.

"Повече съдове за смет, повече имоти се обслужват в малките населени места – отдалечени. Затова ще коригираме, за да опитаме поне частично да наваксаме. Три села взех произволно… 1198 лв. сме събрали в село Враца, само осветлението на село миналата година е било 3790 лв., а сега е 8000 лв. За Стенско – там сме събрали 815 лв. при 2015 лв. за осветление. Багренци е идентична ситуацията -

По-друг подход обаче възприе Общината в Дупница - там обявиха, че няма да вдигат нито една от таксите и местните данъци, а ще компенсират от капиталовите разходи, като някои от предвидените обекти и проекти просто ще отпаднат

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна